Изключеният от БСП Кирил Добрев обяви, че отдавна върви трансформация

...
Изключеният от БСП Кирил Добрев обяви, че отдавна върви трансформация
Коментари Харесай

Кирил Добрев: Изключиха ме, защото ръководството не ме искаше на Конгреса

Изключеният от Българска социалистическа партия Кирил Добрев разгласи, че от дълго време върви промяна в партията, която от демократична се трансформира в лидерска.

" Заражда се една лидерска партия, в това се трансформира Българска социалистическа партия. Тя неглижира своите органи, омаловажава тяхното въздействие и търси изключване на най-сериозните съперници на водача. Всъщност ние това го наблюдавахме единствено преди 1-2 години- една от доста сериозните партии в българския политически живот по този начин се освободи от най-сериозния конкурент. Става дума за ГЕРБ, при едни придвижвания господин Цветанов беше освободен. Само че тогава ГЕРБ не загуби гласове, до момента в който в този момент Българска социалистическа партия губи доста сериозна поддръжка ", разяснява Добрев във вторник пред бТВ.

От думите му се разбра, че е очаквал да бъде изключен и то навръх неприсъствено съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

" В интерес на истината си говорихме тъкмо преди Коледа с другари, че управлението на Българска социалистическа партия ще търси метод да ме освободи преди Конгреса и това ще стане на неприсъствено съвещание. Голямата ми изненада беше, че в действителност стана сред Коледа и Нова година ", сподели той.

Според него с изключение на явните претекстове за отстраняването му, има и скрити – а точно да не участва на партийния конгрес през януари, когато ще се взема решение въпросът с оставката на Корнелия Нинова:

" Явните претекстове са, че аз една ли компрометирам управлението на партията. Аз не знам в всеобща партия когато се приказва против един или различен участник, да се приема като против партията. Това е лидерска партия. Аз съм изключен, тъй като показах мнението си към работните групи – че са музейни експонати и новите политици ги познават единствено от учебниците. И за това, че не съм подкрепил решението на Националния съвет да участваме във властта. Освободен съм и по тази причина, че съм провел митинги пред " Позитано " 20. Там бяха 400 индивида, аз мъчно мога да провеждам 400 индивида. (…) Неофициалният претекст е, че това управление не ме желае на Конгреса ".

По думите му за Конгреса има квалифициран " доста елементарен сюжет ". " От 2-3 седмици хората от управлението звънят по страната и изясняват: " Вижте, няма потребност да вършим избор (вътрешен избор за нов ръководител – бел.ред). Другарката Нинова стори доста устойчиво. Ето, към този момент сме във властта, занапред предстоят назначение по бродове и в този момент нямаме потребност от избори ". На 99.9% съм сигурен, че този Конгрес ще вземе решение Нинова да остане до края на мандата. Мисля, че до момента в който паднем под 4-процентната преграда, ще си работим с нея ", предвижда Добрев.

По мотив присъединяване на Българска социалистическа партия във властта, той сподели: " Превръщат една 130- годишна партия златен пръст. Винаги ме е било боязън да влезем в ролята на " Атака " или Вътрешна македонска революционна организация. Днес като четвърторазрядна политическа партия това ни чака за жалост ".

Според него представители на партията уговарят социалисти Корнелия Нинова да остане на водач до края на мандата си. Добрев прогноза, че тя ще бъде избрана отново и за още един мандат.

Добрев отхвърли да е доближен на ГЕРБ: " Ако бях непосредствен до ГЕРБ – щях ли да позволи най-големият им политически конкурент – Радев да стане президент два пъти? Щеше ли Нинова да ме държи 4 години до себе си? Това са легенди и митове, измислени от хората около нея, с цел да ме очернят. Нито аз, нито моето обграждане се занимават с публични поръчки ".

Дълго Добрев беше дясна ръка на Нинова. Тя го направи собствен партиен заместител, учредителен секретар и началник на предизборния щаб на локалния избор през 2019 година Отношенията им обаче се обтегнаха, а Добрев се кандидатира против Нинова за ръководител на Българска социалистическа партия на директните избори през 2020 година Нинова завоюва безапелационно с 81% поддръжка.

Кирил Добрев сподели още, че " ще остане бесепар " и няма да основава или да се причисли към друга партия: " Аз тоя храм съм го градим, само че това няма да ми пречи още веднъж да запалвам свещички. Ако би трябвало ще ги запалвам пред паметта на моите предшественици, тъй като аз съм четвърто потомство социалист (...) Аз съм дал на Българска социалистическа партия и в никакъв случай не съм взимал, тъй като знам, че в случай че взема, няма да мога да се наведа и да запаля една свещичка на татко ми. И през днешния ден някой реши, че повече няма да бъда допускан до този храм. Е, ще го изчакам. Може да не съм на първия ред, само че ще съм някъде измежду феновете и ще изпратя и този ръководител, тъй като моето семейство и моята рода си заплаща борчовете, само че си събира и вересиите ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР