Изказванията на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов във

...
Изказванията на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов във
Коментари Харесай

Гледахте на живо в Dir.bg: Депутатите изслушаха Бойко Рашков и Янаки Стоилов

Изказванията на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов по отношение на настояването за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев се трансформира предстоящо в гвоздея на днешнот трето съвещание на 46-ото Народно заседание. Вносители на настояването за чуване бяха Николай Хаджигенов и група народни представители от ПГ " Изправи сеБГ!Ние идваме! ".



" Сигналът е насочен към държанието на основния прокурор. Още при встъпването му в служба постъпиха голям брой сигнали, както към Висш съдебен съвет, по този начин и към президента. На тези сигнали никой не обърна никакво внимание тогава. И след назначението на Иван Гешев за основен прокурор се натрупаха голям брой обстоятелства, на които нямаше по какъв начин да не се обърне внимание. На юристите е известно, че данни от СРС не могат да се оповестяват свободно в публичното пространство ". С тези думи служебният вътрешен министър Бойко Рашков стартира изказването си пред народните представители.

По думите му, в правосъдната процедура има случаи на наказание на разположение тъкмо за това закононарушение - оповестяване на данни от СРС.

" След като един човек е наказан за такова закононарушение, а в този момент различен е направил същото, би трябвало да се запитаме би трябвало ли да се образува досъдебно произвеждане против него или не. За мен отговорът е би трябвало. Всеки прокурор у нас може да стартира такова досъдебно произвеждане за изнасянето на СРС от страна на основния прокурор. Но мина 1,5 година и нито един прокурор не събра кураж да образува, по-късно съвещание аз ще алармирам прокурор на несъмнено равнище за тези дейности на основния прокурор Иван Гешев ", добави Рашков.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По думите му, Иван Гешев е разгласил СРС, чиято цел е била борба и прилепяне на президента. " Друга цел аз не виждам ", посочи Бойко Рашков.

Той съобщи, че до момента нито един прокурор не е показал кураж да образува такова досъдебно произвеждане, макар че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да стартира такова наказателно произвеждане.

По думите му СРС се употребяват единствено за само на наказателното произвеждане и за запазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези обстоятелства, са длъжни да не ги разгласяват.

" Подобен случай имаме и във връзка с подслушването на жители. Тези мероприятия са свързани с един обвинен. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от диалог с този човек, с този обвинен на един някогашен народен представител, на един публицист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са публицисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава сходна информация обществено, тъй като визира ползите на тези жители, които нямат безспорна никаква връзка с каквото и да било закононарушение ", акцентира още служебният вътрешен министър.

Той сподели още, че двойните стандарти не са право, а нещо друго от него. В този миг депутатът от ГЕРБ Тома Биков репликира служебния вътрешен министър, който му отговори, че това му е възпитанието. Биков напусна пленарната зала.

Тъй като ръководителят на Народното събрание Ива Митева даде 10 минути за изявленията на двамата министри, след размяната на реплики сред Рашков и Биков, на трибуната излезе служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" До мен на 14 юли т.г. постъпи информация от Бойко Рашков по отношение на позволени нарушавания на Иван Гешев в качеството му на основен прокурор. Смятам, че в информацията има данни, обстоятелства и изказвания за накърняване на престижа на правосъдната власт, заради което бе планувано и извършено съвещанието на Висшия правосъден съвет през вчерашния ден. Мотивите ми се свеждат до конституционни учредения - изборно и преднамерено оповестяване на данни от досъдебно произвеждане, обществени изказвания и мнения, които демонстрират преднамереност, което нарушава правилото за невиновност, потребление на чиновници на Бюрото за отбрана на очевидци за претърсвания в постройката на президентството, което нарушава правилото на разделяне на управляващите, както и занемаряване на правилото за инцидентно систематизиране на делата ", изясни Стоилов.

Правосъдният министър добави, че висшите представители на правосъдната власт или са годни, или не са годни за длъжността.

" Ето за какво в качеството на министър на правораздаването, направих предложение Пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе за съществуването на условия за предварително освобождение на Иван Стоименов Гешев от поста основен прокурор на Република България. Вчера част от вас са наблюдавали съвещанието на Висш съдебен съвет, което продължи към 7 часа. Най-накрая то приключи с решение: оставя без разглеждане като неприемливо импортираното предложение на министъра на правораздаването ", сподели още Янаки Стоилов.

Според него неговото предложение е изпълнило своята роля.

" Това не беше просто един акт, с цел да се провокира полемика. Нямам илюзии, че този състав на Висш съдебен съвет би стигнал до друго решение всъщност. Това, което озадачава и което аз не одобрявам е, че откакто полемиката засегна всички аспекти на казуса, най-сетне тя приключи с изговаряне, че Висш съдебен съвет не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има причини по допустимостта ", сподели още проф. Стоилов.

След изказванията на двамата министри, Ива Митева даде право на депутатите да задават въпроси първо към Бойко Рашков и Янаки Стоилов. От парламентарните групи на " ИТН " и ГЕРБ/СДС нямаше такива.

Атанас Атанасов от " Демократична България " попита вътрешния министър дали има съответна информация по какъв метод прокуратурата съхранява събраната посредством СРС информация и съблюдава ли закона за нейното заличаване.

" Преди да встъпи в служба служебният кабинет, в структурите на Министерство на вътрешните работи е почнало всеобщо заличаване на материали. Тези, които не са могли да унищожат, са изпратени в прокуратурата. А нашата инспекция не може да продължи там. Разделение на управляващите. Прокуратурата е затворена и сама се управлява. Няма орган, който може да я ревизира. В момента е по този начин - безконтролна - като започнеш от главата и стигнеш до долу. ", отговори Рашков.

 Снимка: Dir.bg

Депутатът от " Изправи се БГ! Ние идваме! " Николай Хаджигенов пък попита вътрешния министър дали е недостижим Иван Гешев.

" Въпросът е тъкмо в задачата, тъй като имаме едно събитие от през вчерашния ден, имаме и нормативната уредба. Досегаем е основният прокурор у нас юридически. И както видяхме през вчерашния ден - недостижим в действителност . Защото Висш съдебен съвет явно, двоумя се, че се състои от членове, както повеляват Конституцията и Законът за правосъдната власт, с високи професионални и нравствени качества. Затова Висш съдебен съвет няма да потърси отговорност от Гешев в нито една догадка ", отговори Рашков.

Хаджигенов имаше и въпрос към правосъдния министър: " В компетентността на Министерство на правосъдието е да извърши инспекция във връзка с правоспособността на Иван Гешев. Дали дипломата му е годна, с цел да провокира дееспособност? "

Янаки Стоилов отговори, че по този проблем би трябвало да се попита МОН.

" При нас не се съхранява информация за издадените дипломи, а в случай че е належащо за преценка на самите данни двете министерства могат да споделят ", добави той.

Тома Биков от ГЕРБ пък прикани от парламентарната естрада Бойко Рашков да номинира нов основен прокурор от името на президента, Васил Божков и други " оперативно забавни лица ".

" Вие бяхте началник на следствието в най-мутренските години и сме ви сваляли с камъни. Сега сте честен стожер на нацията, казвате кой става, кой не. Кажете кой да стане основен прокурор. Или питайте някогашната си началничка на кабинета, която си подаде оставката със листата " Магнитски ", сподели Биков.

" Не съм бил началник на следствието през 90-те. Когато бях депутат се държах доста по-прилично от вас. Написал съм над 100 текста на закони и съм бил потребен за нацията. Що се отнася до мутренските времена, скърбя единствено за едно - че тогава не се справихме с вашия водач . Но има време, от вас зависи, дайте ми тази опция ", отговори му също толкоз остро вътрешният министър и провокира бурни овации в залата.

В разногласието се намеси и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, който съпостави изявлението на вътрешния министър за някогашния министър председател с думите на Георги Димитров от парламентарната естрада през 1947 година във връзка с водача на Български земеделски народен съюз Никола Петков.

" Тази зала е видяла доста. Опитни оратори, законотворци. Тази същата зала помни и исторически дъна. През 1947 година Георги Димитров споделя на Никола Петков: " Вие отивате в пандиза ". Днес министър на вътрешните работи от тази трубина сподели, че ще се оправи с един партиен водач. Единственият аналог е със случилото се през 1947 година ", съобщи Дончев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР