Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да

...
Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да
Коментари Харесай

Остри реакции в Украйна след изказване на Макрон

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът би трябвало да обмисли нуждата от гаранции за сигурността на Русия, в случай че Москва се съгласи на договаряния за завършек на войната в Украйна, беше посрещнато с стихия от рецензии в Киев и балтийските страни през уикенда, оповестява " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

В изявление за френската телевизия Те Еф 1 Макрон сподели, че Европа би трябвало да приготви бъдещата си архитектура на сигурността и също по този начин да обмисли " по какъв начин да даде гаранции (за сигурността) на Русия в деня, в който тя се върне на масата на договарянията ".

Макрон означи, че е разискал бъдещия ред на европейската сигурност с американския президент Джо Байдън по време на скорошното си посещаване в Съединени американски щати. " Това значи, че една от значителните точки - тъй като (руският) президент (Владимир) Путин постоянно е казвал това - е страхът, че НАТО идва пред вратата му, (страхът) от разполагането на оръжия, които могат да застрашат Русия. Този въпрос ще бъде част от въпросите за мира. Така че би трябвало да подготвим какво сме подготвени да създадем, по какъв начин да защитим нашите съдружници и страни членки и по какъв начин да дадем гаранции на Русия в деня, в който тя се върне на масата за договаряния ", сподели Макрон.

Михайло Подоляк, водещ консултант на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи, че светът е този, който се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не противоположното. " Цивилизованият свят има потребност от " гаранции за сигурността " против безчовечен планове от следпутинова Русия ", написа той в " Туитър " през вчерашния ден.

Олексий Данилов, секретар на украинския Национален съвет за сигурност и защита, сподели, че " денуклеаризирана и демилитаризирана " Русия би била най-хубавата гаранция за мира освен за Украйна, само че и за света. " Някой желае да обезпечава гаранции за сигурността за страна терорист и палач? ", попита Данилов в " Туитър " и добави: " Вместо Нюрнберг - да подпишем съглашение с Русия и да си стиснем ръцете? "

Изказването на Макрон провокира рецензия и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като възходяща опасност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР