Изказване на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула

...
Изказване на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула
Коментари Харесай

И Хърватия се включи в спора между Скопие и София за македонския език

Изказване на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, че разногласието сред София е Скопие е сложен за решение, тъй като " северномакедонският език в миналото е бил част от българския език " провокира остра реакция на Скопие. А през днешния ден президентът на Хърватия Зоран Миланович застана зад Скопие и назова " неправилно и аморално " оспорването на езика и идентичността освен на народа на прилежаща страна, а и на други страни.

" Какво би се случило, в случай че Хърватия сложи под въпрос черногорския или босненския език? Трудно може да отнемеш правото на някого да се назовава с несъмнено име и да назовава езика си с несъмнено име ", съобщи Миланович на взаимна конференция с сътрудника си от Република Северна Македония Стево Пендаровски, съобщи осведомителният уебсайт 360 градуса.

По негова оценка Република Северна Македония и Албания са държани " по възмутителен метод " пред вратата на Европейски Съюз.

" От историци, които се занимават с политика, по-лоши са единствено политици , които се пробват да поясняват исторически столетия. Съжалявам за надълбоко неправилните изказвания на португалската министърка, която подкопа напъните на своя сътрудник в същото държавно управление Аугусто Сантуш Силва, които той полагаше от месеци, с цел да излезе най-после португалското председателство с чудесно уравновесено предложение, което държеше сметка за виталните ползи и на Република Северна Македония, и на България ", съобщи на собствен ред президентът Пендаровски.

В отговор на журналистически въпрос за изказването на португалската министърка по европейските въпроси Ана Закариаш Пендаровски съобщи и че положителната новина е, че португалското председателство е приключило и от на следващия ден Словения поема шестмесечното председателство на Европейски Съюз.

" Надявам се, че нашите другари от Словения през идващите шест месеца ще продължат по същата пътека с дължимото ценене на виталните национални ползи на двете страни ", сподели Пендаровски.

Миланович направи оценката, че всички сходни въпроси всъщност са вътрешнополитически и акцентира, че в този случай става въпрос за правото на лична еднаквост.

Какво сподели Ана Закариаш?

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш, чиято страна ще съобщи ротационното председателство на Словения на 1 юли, съобщи при започване на седмицата, че чака, че като страна от същия район тя ще помогне за намирането на решение на казуса, само че акцентира, че българската позиция би трябвало да се почита и да не се внасят различия в Европейски Съюз . Министър Закариаш беседва с публицисти в Лисабон.

Ана Паула Закариаш дефинира дебата сред двете страни като " нелек " и акцентира:

" Това е доста сложен спор, изключително за България, обвързван е с историята, културната еднаквост на двете страни, както и с бъдещото съдействие. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в Европейски Съюз, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония мина през тежки договаряния с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е доста мъчно, тъй като това е обвързвано и с България като просвета и език. Явно е обвързвано с езика на Северна Македония, който в миналото е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските управляващи чакат техните резултати, преди да вземат решение по какъв начин да работят. "

Министър Закариаш назова " значим миг " това да не се внасят в Европейски Съюз различия сред две страни.

" Ние би трябвало да почитаме българската позиция и направихме това. И е значимо в Европейски Съюз да не се внасят различия и проблеми сред две страни . Искаме те да се решат преди дадена страна да се причисли към Европейския съюз . Затова не можахме да стартираме, тъй като трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция. "

Министър Закариаш уточни, че и върху България е упражняван напън за намиране на компромис .

" Тук има баланс, тъй че ние оказвахме напън и върху България, тъй като бяхме сложили на масата положително предложение - да се прегледа, да се види дали може да проработи. Също по този начин работим и със Северна Македония и се опитваме да забележим дали идва миг, в който да реализираме единодушие по въпроса. Но този напън въпреки всичко има граници. "

На въпрос на " Хоризонт " реалистично ли е тези избори да трансформират позиция, към която има доста необятен публичен консенсус, както и на репликата, че България не е срещу европейската вероятност на Северна Македония, а просто желае да спре с антибългарската изразителност и взаимната историческа комисия да възобнови съвещанията си, министър Закариаш отговори:

" Това, което чувствам е, че моментът не беше подобаващ. На България й трябваше повече време, с цел да разиска тези въпроси. Дали ще има избори или не, считам, че договарянията със Северна Македония би трябвало да продължат, изключително във връзка с пътната карта, която би трябвало да е ясна. И двете страни се пробват да изразят позицията си - България постоянно е казвала, че не е срещу участието на Северна Македония в Европейски Съюз, в противен случай, желае да е там . Но прибавя, че би трябвало да има изясненост по някои аспекти. Затова от време на време е належащо повече време, повече нерешителност и дебатите би трябвало да продължат. Сигурна съм, че сътрудниците ни от Словения, които са от същия район, сигурно могат да поддържат този развой и да оказват помощ за напредването му напред с всички сили. Мисля, че нашите старания бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е належащо време сред салдото на натиска, който оказваме и разбирането на обстановката, която би трябвало да се реализира . Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, само че би трябвало да разберем събитията. "

След изказването на Ана Паула Закариаш управляващите в Скопие обявиха, че моментът е извънредно сензитивен и европейските представители би трябвало да се въздържат от квалификации по въпроси на България и Северна Македония, които не познават.

По-рано македонският министър председател Зоран Заев приветства напъните и предложенията на португалското председателство, като съобщи, че в преговорната рамка е записано, " преводът на законодателството и правните актове на Европейски Съюз ще е на македонски език.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР