Изказвам адмирации към провеждането на такъв тип преговори. Това е ...

Изказвам адмирации към провеждането на такъв тип преговори. Това е

Политолог: Ще има конфликт между Кирил Петков и президента Радев

" Изказвам възторженостти към провеждането на подобен вид договаряния. Това е моделът. Видяхме в предния парламент до къде се стигна без договаряния в 46-ия парламент. Друг е казусът до къде ще доведат. Аз персонално подлагам под подозрение успеваемостта им, тъй като са пред камери и се търси пиар резултат. Представителите, които вземат участие в тези диалози, споделят неща, които хората желаят да чуят. Не споменават за непопулярните ограничения, които могат да им навредят щета. Въпреки това, мисля, че преди Коледните празници ще имаме държавно управление ", разяснява той. 

" Всички играчи към масата имат интерес от държавното управление и няма да забележим червени линии. Проблемните детайли на пръв взор са ИТН и Българска социалистическа партия. Но в случай че не се сформира държавно управление, през март отиваме на предварителни конституционни избори. И двете партии нямат интерес от това. Политическата логичност следва сформиране на постоянен кабинет. Лично забелязвам по-дълъг небосвод на следващия кабинет. Той ще се разпадне не поради съблюдаване или неспазване на съдружното съглашение. Парламентарното болшинство ще се разпадне, когато една от групите има интерес от предварителни избори. " Тройната коалиция " беше с сходна настройка. Тогава, през 2005 година се предвиждаше година и половина живот, само че тя изкара цялостен мандат. Проблеми има и те са ясни. Виждат се с невъоръжено политическо око. И четирите групи, които договарят, нямат интерес от нови избори. На ДСБ макар че ѝ е доста мъчно да седне на една маса да договаря с Румен Гечев и Румен Овчаров. Всички групи ще би трябвало да създадат взаимни отстъпки ", сподели още политологът.

Според него, новото държавно управление няма да маха фрагменти на ГЕРБ, а тези от служебния кабинет, което ще докара неизбежно до спор сред президента и възможния министър председател Кирил Петков. 

Източник: petel.bg