Изкачване на осмия по височина връх на Земята - Манаслу

...
Изкачване на осмия по височина връх на Земята - Манаслу
Коментари Харесай

Испанец направи първо зимно изкачване на Манаслу от 20 години

Изкачване на осмия по височина връх на Земята - Манаслу (8163 м) в Хималаите, бе осъществено рано тази заран от известния испански планинар Алекс Чикон и шестима шерпи.

Първоначално самият Чикон (41 г.) заяви вестта в 9:30 ч. локално време по телефон, до момента в който се намираше на най-високата точка на Планината на духа (това значи на санскрит името на върха), като пусна и фотография на гледката от горната страна.

След това новината бе доказана и от Чанг Дава Шерпа - шеф в известната компания за образуване на хималайски експедиции Seven Summit Treks.

Това е едвам петото нанагорнище на Манаслу през зимата. Първото е през 1984 година - на поляците Мачей Бербека и Ришард Гайевски, а последното - преди 20 години. До момента на върха през зимния интервал бяха стъпвали 22-ма души, а от през днешния ден те са към този момент 29, защото с Чикон бяха и шестима шерпи - Тенджен Шерпа, Пасанг Нибу Шерпа, Мингтемба Шерпа, Черпал Шерпа, Пемба Таши Шерпа и Гялу Шерпа.

Едно от основните провокации за зимно нанагорнище на Манаслу е рисковият мраз и огромните ледопади. През предходната зима Алекс Чикон и италианецът Симоне Моро се пробваха, само че несполучливо да стъпят на 8163 м. Сега Моро още веднъж бе в експедицията, само че в известието за изкачването не се загатва неговото име.

На Манаслу са стъпвали общо петима български алпинисти: Боян Петров и Атанас Скатов (2015 г.), Иван Томов и Богдан Велев (2017 г.), а на 30 октомври 1998 година Христо Станчев се изкачи, само че на връщане от върха падна в бездна и почина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР