Изискванията към безопасността на детските играчки са много високи и

...
Изискванията към безопасността на детските играчки са много високи и
Коментари Харесай

С какво може да са опасни детските играчки?

Изискванията към сигурността на детските играчки са доста високи и характерни според от типа на самата играчка. Има химически опасности и заплаха от алергии и други здравословни проблеми, също и градивни несъответствия, свързани с дребни детайли и опция те да доведат до задавяне и даже задушаване на детето.

Това сподели основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в навечерието на Деня на детето, за който доста родители към този момент стартират да приготвят подаръците.

По данни на Европейската комисия някои модели на едни от най-предпочитаните детски играчки не дават отговор на Директивата по отношение на сигурността на детските играчки, на европейския стандарт EN 71—1 и на Регламента REACH, защото съдържат рискови за малчуганите субстанции.

Така да вземем за пример, измежду пластмасовите кукли може да се срещнат такива със повишено наличие на фталати , което може да навреди на здравето на децата и да аргументи увреждане на репродуктивната система . Същият риск се открива и при някои от обичаните на момченцата коли с радиоуправление и звукови резултати . Констатирани са случаи на наднормено количество фталати и при детски игри като комплекти от лък и стрели, вентилатори за сапунени мехури, пластмасови фигурки във формата на обичани настоящи анимационни герои, животни и други, електронни музикални принадлежности и прочие

И плюшени играчки съдържат химически опасности, само че също и заплаха от задавяне или задушаване. Причината – ненадеждни шевове, които елементарно се раздират и дават достъп на детето може да пълнежа на играчката, който е от пяна и усвояване може да докара до задавяне.

На деца под 3-годишна възраст е неприемливо да се сервират играчки с дребни елементи , които могат да бъдат погълнати от децата, които имат инстинкт да слагат всичко в устата си, подчертава Габриела Руменова. И добави, че има произшествия и по тази причина би трябвало да съобразяваме възрастта на детето и възрастовата група, за която е предопределена играчката, която се каним да закупим за него.

Чупливите и елементарно раздробяващите се на дребни елементи пластмасови и все по-предпочитаните от родителите дървени играчки с дребни детайли също са рискови за децата.

Сред неразрешените рискови артикули има и такива за най-малките. Например, мека дрънчаща играчка , която може да повреди слуха на бебето , защото създаваното от нея равнище на звуково налягане е прекомерно високо и доближава до 110,8 dB. Комплект гумени патета пък е неразрешен заради отделянето на наднормено количество бисфенол А, който има ендокринни смущаващи свойства и визира млечните жлези , репродуктивната и имунната система и може да наруши развиването на мозъка и да сътвори неподходящи поведенчески резултати при децата.

Най-често страната на генезис на рисковите играчки е Китай, защото условията там не са толкоз повишени, както е в Европейската общественост. Понякога производителят остава незнаен. Но има и случаи, в които рисковите артикули са създадени в европейски страни като Германия.

За всички неразрешени детски играчки можете да следите на уеб страницата на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/search?resetSearch=true
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР