Изискването за "зелен сертификат" затвори част от културните институции в ...

Изискването за "зелен сертификат" затвори част от културните институции в

Културният живот в Силистра замря заради "зеления сертификат"

Изискването за "зелен документ " затвори част от културните институции в Силистра. Ръководителите на театри, музеи и галерии не знаят по какъв начин ще продължат работа, в случай че чиновниците им откажат да се имунизират. Голяма част от тях към този момент са излезли в отпуска.

Залата на Кукления спектакъл в Силистра ще остане празна най-малко до края на месеца. От трупата са свалили няколко представления и са тормозени по какъв начин ще вършат нови спектакли и ще вървят на турнета.

"80% от личния състав не е имунизиран и няма желание да се имунизира. Имаше опция нашият екип да бъде тестван преди всяко зрелище, само че се оказа, че хората с опция да посещават нашите спектакли са доста малко ", показа шефът на Кукления спектакъл Златина Станева.

Подобно е ситуацията и с другите културни институции в крайдунавския град. Природонаучният музей в резервата Сребърна също е затворен за неопределен срок.

"Взели сме решаване да затворим, тъй като сме длъжни да осигурим сигурност на гостите, които идват. Защото те са длъжни да дойдат със документ и надлежно с тест, а ние няма по какъв начин да желаеме подобен в случай, че самите ние не можем да представим такива проби ", разяснява шефът на шеф на Природонаучния музей в Сребърна Елена Илиева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на

Източник: dnes.bg