"Изискването за Covid сертификат е като филтър на входа, така ...

"Изискването за Covid сертификат е като филтър на входа, така

Проф. Христова: Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките

"Изискването за Covid документ е като филтър на входа, тъй че ненапълно да се обезпечи защита. В условието на зелен документ има и нещо доста от значение-да се намали излъчването на вируса, тъй като, в случай че могат всички да влизат, тези места ще станат като разплодник за ковид. Целта е да се ограничи събирането сред хората, най-малко събиране сред евентуални носители на вируса ". Още по темата17 окт 2021 07:0522816 окт 2021 09:5128916 окт 2021 07:45330Това съобщи в изявление пред БНР проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Тя дефинира като доста положително предлагането на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев достъпът до редица действия и обекти с публично предопределение да става посредством показване на документ за ваксиниране, за преболедуване или за проучване с бърз антигенен тест или с PCR.

"Ще предложа (на съвещанието на Експертния съвет към Министерство на здравеопазването в понеделник-18 октомври-б.р.) всичко, което води до събиране на хора и до съблюдаване на ограниченията. Вирусолози и имунолози ще предложим стягане на ограниченията ", уточни проф. Христова.

Тя още веднъж уточни, че имунизацията дава опция за обществени контакти и акцентира, че въпреки и да има възможност да се заразяват още веднъж, имунизираните прекарват болестта доста по-леко, в сравнение с протича инфекцията при неимунизираните:

"Нищо общо няма-имунизираните ще го изкарат като лека хрема и на крайник. Дори в този момент се заприказва за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се сътвори лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за изгодите от имунизациите са безпределно доста ", уточни проф. Христова.

"Нямам отговор за какво е толкова висока смъртността в България. Дали тъй като не се търси лекарска помощ или не се афишират случаите, тъй като по този начин от % на потърсилите помощ се оказва доста висок процентът умряли “, уточни специалистът.

А издаването на фалшивите имунизационни документи проф. Христова дефинира като чудовищно и доста тежко закононарушение.

Източник: dnes.bg