Изхождайки от позициите на президента Румен Радев до момента, е

...
Изхождайки от позициите на президента Румен Радев до момента, е
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Възможно е да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство

Изхождайки от позициите на президента Румен Радев досега, е допустимо да има намаляване на отношението към Русия при едно служебно държавно управление.

Това съобщи пред NOVA NEWS някогашният ръководител на ДАНС Цветлин Йовчев.

„ Той намерено се опълчи на даването на военна помощ на Украйна и мисля че беше много по-скептичен и сдържан във връзка с решаването на газовите въпроси. От тази позиция, може би, има някакво основание”, акцентира той.

По думите на Йовчев рисковете за сигурността ще се появят в различен аспект. „ Не чух да имаме дълготрайни контракти за газ. Това, че е пристигнал един танкер, ще пристигна втори и трети - не взема решение въпроса. Ще се сблъскаме с тежък проблем в енергетиката. Не виждам да е работено в посока да се откри решение”, счита някогашният ръководител на ДАНС.

Друг проблем, съгласно него, са и високите равнища на инфлация. По думите му към този момент влизаме в положение на стаклация със стесняване на стопанската система и в същото време висока инфлация. „ В последните месеци на ръководството се сблъскахме с тежък ляв популизъм във връзка с социално-икономическата политика и десен популизъм за връзките към Северна Македония”, разяснява Йовчев.

Бившият ръководител на ДАНС счита, че колкото по-слаба е демокрацията, толкоз повече има подмолни връзки и неявни сценаристи на процесите. „ Не съм имал огромни упования за продължителността на това държавно управление. Имаме четворна коалиция от напълно разнопосочни обекти, споделящи разнообразни визии, политики и идеология. Говоря главно за Българска социалистическа партия и Демократична България. Другите два политически субекта бяха с неразбираема политическа идеология”, е неговото мнение.

Той очерта спора сред Политическа партия и Има Такъв Народ, която оцени, че е тлеел дълго време. „ До огромна степен способства детското политическо държание и на двете партии. Неспособността да оцениш какви ще бъдат последствията от личните ти дейности. Все едно имахме деца, които играят в пясъчник”, счита Йовчев.

На мнение е, че да се направи държавно управление в сегашния състав на Народното събрание е извънредно мъчно и безсмислено, тъй като този кабинет ще изкара малко време и ще би трябвало да понесе тежка политическа отговорност.

Йовчев попита дали България има дефиниран народен интерес във връзка с РСМ. „ Нашият интерес е Северна Македония да стане част от Европейски Съюз. И това нещо трябваше да се приказва и да се изясни на хората за какво е значимо, в случай че РСМ стане част от Евросъюза”, акцентира той.

По думите му в българското общество има засегнатост от отношението на македонците към България. „ Когато се взимат такива решения, би трябвало да се опитаме да не влагаме страсти. Дали е предпазен българският интерес - мисля че френското предложение е добро”, регистрира някогашният ръководител на ДАНС.

По думите му в този момент натискът ще се придвижи към Северна Македония. „ Трябва да им напън те да извършат промени, с цел да отговорят на европейските условия. Основният проблем е, че в РСМ има насадено враждебно отношение към България. И то е на основа на манипулиране и изкривяване на историческата истина. Това е рисково и рефлектира върху правата на българите там”, посочи той.

И акцентира, че Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към Европейски Съюз. „ Евросъюзът бърза, тъй като сега, в който започва процесът на присъединение ще се появят лостове в ръцете на европейските институции, с които те ще съумяват да въздействат върху македонската позиция”, сподели Йовчев.

Според него държанието на Еди Рама е било недопустимо, тъй като не може да има подобен политически език.

Йовчев разяснява появяването на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски на един от митингите против ръководството. „ Не зная дали беше целеустремено направено, или той просто преминаваше с Мустафа Карадайъ около тези хора. Определено тези хора бяха последователи на Движението. По тази причина минаха оттова и получиха поддръжка. Не мисля, че би трябвало да търсим нещо специално”, изясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР