Изходът за Европа в цялата сложна ситуация е един и

...
Изходът за Европа в цялата сложна ситуация е един и
Коментари Харесай

Румен Радев за украинската криза: Няма военно решение на този въпрос

Изходът за Европа в цялата комплицирана обстановка е един и това е интеграция, засилена интеграция на всички равнища, във всички области. Това сподели президентът Румен Радев в изявлението си на събитието The World Ahead 2022 в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът добави, че единствено по този начин Европа ще може да реализира повече сигурност, конкурентоспособност и иновативност и да има резултатност и успеваемост в средствата, които влага във всички области.

На всички ни е ясно, че светът се трансформира в една сцена на все по-ожесточена конкуренция и става все по-трудно предсказуем, че сме непрестанно от рецесия в рецесия и би трябвало да подсигуряваме Европа освен да премине през това бурно море от рецесии, само че тя би трябвало да има резистентен курс и ясни цели къде желае да дойде, уточни президентът. Радев означи, че доста от рецесиите, които ни връхлитат, идват оттатък рамките на Европа и добави, че би трябвало да си зададем въпроса с какви средства и принадлежности можем да влияем на тези рецесии в зародиш, тъй че, в случай че не можем да ги обезвреждаме, най-малко да омекотим тяхното въздействие върху Европа и нейните жители. Това значи да можем да влияем на открито с всички принадлежности, с които разполагаме, значи да имаме упоритости, сподели президентът.
свързани новини99269преди 6 часа
Той напомни Римската декларация от 2017 година за мощна Европа на международната сцена и уточни, че това значи Европа да има сигурност, конкурентоспособност и иновативност. Основните стълбове на националната мощност, на мощта на всеки един съюз са информация, дипломация, стопанска система, военна мощност, по тях Европа е постигнала не малко, само че има още доста какво да работим, означи Радев.

В региона на информацията Радев означи значимостта от надеждна система за ситуационна информираност и добави, че Европа няма разгърната такава система за навременна информация.

По отношение на дипломацията президентът сподели, че Европа отсъства в огромния спор, в огромните договаряния, които текат сред други велики сили и засягат директно Европа. Разположена в стратегическия триъгълник сред Съединени американски щати, Русия и Китай, ние чакаме президента Байдън да ни осведоми какво е приказвал с президента Путин за нас, за нашата орис, сподели Радев. Той съобщи, че оттук насетне Европейски Съюз би трябвало да постави големи старания да има мощна европейска дипломация и бързи, ефикасни и ясни механизми за взимане на решения. Колко години ни лишава да вземем решение по мигрантския въпрос, по други значими въпроси, засягащи нашата сигурност, даде образец Радев.

Ако се вземе базата на стопанската система и нейното острие - базата като енергетика, острието като нововъведения, без тях няма конкурентоспособност, уточни още Радев. Той даде образец с цените на електрическата енергия за януари - за Европа междинна цена 255 евро за мегават час, за Съединени американски щати - 64 евро за мегават час, за Китай - към 10 евро, и попита за каква конкурентоспособност приказваме, в случай че това продължава по същия метод.
Румен Радев даде образец и в региона на нововъведенията, като означи данни от докладите за 2020 година на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност, съгласно които заявките за патенти в Китай са 1,5 милиона, в Съединени американски щати - към 600 000, следвани от Япония- 300 000, Южна Корея - 220 000 и цяла Европа - 180 000. Ако продължаваме да не взимаме незабавни, избавителни ограничения за значимите неща в стопанската система, не виждам по какъв начин ще реализираме конкурентоспособност и по какъв начин ще я удържим в бъдеще, заключи президентът.

По отношение на енергетиката Румен Радев сподели, че е значимо по какъв начин ще изпълним зеления преход и да останем конкурентоспособни на другите. Той уточни, че е уверен последовател на зеления преход с един доста рационален баланс. Ние се откъснахме надалеч напред в зеления преход с апаратура на ВЕИ-та, с отказване на фосилните горива, преди да сме решили един екзистенциално значим за нас проблем в бъдещото ни развиване - съхранението на сила, уточни Радев. За да се откажем от базови мощности - въглища, нуклеарна енергетика и газ, би трябвало да сме безусловно уверени и да имаме на терен такива технологии - налични, евтини, надеждни, с огромен потенциал, които да съхраняват тази евтина сила от слънчеви и вятърни съоръжения на денонощен цикъл и за по-дълго време, преди да сме закрили нашите базови мощности от въглища, които за България дават 50 % цялостна самостоятелност, нуклеарна енергетика, която за нас дава към 30 % непоклатимост и самостоятелност, означи президентът. Радев напомни предлагането всички страни членки на Европейски Съюз да разработят фонд, в който да вложат средства и да работят интензивно за нови надеждни устойчиви технологии за запазване на сила.

В региона на сигурността президентът означи концепцията за обща европейска защита и визията на президента на Франция Еманюел Макрон за европейски въоръжени сили. Той добави, че въпросът е по какъв начин ще се реализира тази визия, тъй като главният дирек на европейската сигурност е НАТО със своите качества и най-много качествата на Съединени американски щати. Може ли Европа сама да подсигурява своята сигурност без голямата военна мощност на Съединени американски щати. Ясно е, че не може, само че си коства да се работи в тази тенденция, уточни Радев. Президентът сподели, че тази концепция има бъдеще, има какво да се мисли по военното строителство, по построяването на качества, като огромното предизвикателство е голямата фрагментация в европейската отбранителна промишленост.

Много мъчно ще се наложи политическа воля да имаме унификация на производствата, тъй като това е в несъгласие с правилата на свободния пазар, натрапен в Европейски Съюз, само че най-малко имаме добра крачка напред - европейският фонд за защита, който беше основан да подтиква интеграция на научноизследователската активност в защитата, означи Радев. Той добави, че оттова може да се стартира, като последователно по някое време ще се стигне и до общи производства. За общи европейски сили за защита президентът сподели, че стъпката, която е подхваната, е вярната - да се генерират общи качества, въз основата на които някой ден ще пристигна и моментът за генериране на общи сили за защита.

Президентът Радев сподели още, че в Европа не можем в никакъв случай да реализираме икономическо и обществено доближаване сред севера и юга, сред изтока и запада на цената на никакви европейски фондове, колкото и огромни да са те, в случай че не реализираме научно и просветително доближаване, за което България работи.

Няма военно решение на този въпрос, разяснява президентът Радев в отговор на въпрос за рецесията към Украйна след изявлението си. Единственото, по думите му, решение се състои в обстоен, обстоен, бездънен разговор сред страните.

Този развой не зависи от времето, а от разбирането сред двете страни, разяснява Радев на въпрос за връзките на България със Северна Македония и начало на договарянията ѝ за участие в Европейски Съюз.

Президентът още веднъж акцентира, че България е най-силно заинтригувана от присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз. Опитваме се да създадем каквото можем и поставяме всевъзможни старания за тази цел, сподели Радев, само че в същото време посочи, че България е виновен член на Европейски Съюз и не бихме желали да има проблеми в Съюза.

Във видеообръщение към форума ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че към една трета от средствата по проекта за възобновяване, NextGenerationEU, ще бъдат заделени за постигането на екологичните цели, което е 240 милиарда евро. NextGenerationEU разполага с 6,6 милиарда евро вложения, подготвени за България, което е повече от 10 % от брутния вътрешен артикул на страната, като с тези средства България би могла бързо да форсира декарбонизацията на своята стопанска система, като в същото време форсира възобновяване си, означи Фон дер Лайен.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР