Изходът от сегашната ситуация е да се направи едно техническо

...
Изходът от сегашната ситуация е да се направи едно техническо
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Изходът е да се направи техническо правителство до другата пролет |

Изходът от сегашната обстановка е да се направи едно техническо държавно управление до другата пролет, в което да влязат всички без ГЕРБ и Движение за права и свободи, със съществено присъединяване на министри от служебното държавно управление, изключително на тези, които се употребяват с  публично доверие, само че не целия длъжностен кабинет, тъй като не целият е добър.

Това разгласи Татяна Дончева от обединението " Изправи се БГ! Ние идваме! " пред бТВ.

Според нея ИБГНИ няма проблем с чий мандат ще бъде предложен кабинетът, казусът е по-скоро сред " Демократична България " и Българска социалистическа партия, защото от Демократична България към този момент оповестиха, че няма да влизат в колаборация със социалистите.

" Чисто официално юридически има публикуван декрет на президента, обнародван в Държавен вестник, който е импортиран в Народното събрание. Ясно е, че Има Такъв Народ не са реализирали мандата и че вместо като едни естествени хора да признаят – Не сме реализирали мандата, те в този момент ще ни вкарат в парламентарна главоблъсканица в името на това да се гласоподава ли, или да не се гласоподава, кое да се гласоподава и кое да не се гласоподава ", сподели Дончева.

Лидерът на Движение 21 изясни, че не е сигурна в процедурата, само че в случай че се облегнем на решението на Конституционния съд, последната дума е на президента.

" Спори се за това би трябвало ли да се гласоподава (от парламента) и в случай че би трябвало да се гласоподава, какъв е проблемът – вкарвате претендента за министър-председател, гласуваме, приключва гласуването. Ако гласуването е в отговор на неговата воля, че той не желае по някакви негови аргументи да упражнява функционалността, ние ще гласуваме. Ако инцидентно някой реши да му направи на инат и да го избере, той ще си връчи оставката ", уточни Татяна Дончева.

Тя добави, че няма периоди за връчването на втория мандат и по кое време ще завърши процедурата, тъй като не е написано това състояние в Конституцията.

" Слави Трифонов и неговата групировка ни изправиха даже в този елементарен миг пред ситуация, която не съществува в досегашната 30-годишна процедура на използване на Конституцията. Факт е, че Има Такъв Народ не се оправиха с осъществяване на мандата, само че в тези случаи има доста хора и обединения, които не са се справили. Конституционната процедури планува претендентът за министър-председател да действа през президента и когато той връчи на президента състава на правителството и структурата, той попълня и две заявления и оттова нататък ходът е на президента ", разясни Дончева.

По нейните думи по този начин не стои въпросът с процедурата по желание на Министерски съвет. Кандидатът за министър председател може да направи промени в последния миг и да показа пред Народното събрание напълно различен състав и конструкция на държавното управление от оферти по-рано на президента. Тя разви и друга догадка:

" Там той (кандидатът за министър-председател) има свободата да оперира и да каже на Народното събрание – не ви представям състав и конструкция и в този случай ще се смята, че мандатът е незавършен и по този въпрос, откакто той не показа състав и конструкция, Народното събрание няма върху какво да гласоподава. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР