Изгубена творба на Фернан Леже (1881-1955) се появи отново, след

...
Изгубена творба на Фернан Леже (1881-1955) се появи отново, след
Коментари Харесай

Изгубено платно на Фернан Леже се появи след 100 години

Изгубена творба на Фернан Леже (1881-1955) се появи още веднъж, откакто повече от век е била скрита зад друга картина. Според експерти Хага тя е част от поредицата „ Дим над покривите “ (1911–1912), която художникът кубист рисува, наблюдавайки силуета на Париж и димящите комини от прозореца на студиото си. Досега се знаеше, че съществуват единствено седем творби от поредицата, напомня ARTnews.

Картината е открита на противоположната страна на „ Деня на Бастилията ” – друга творба на Леже, рисувана по-късно същата година, съгласно Agence France-Presse, която той подарява на приятеля си Марк Дюшен на сватбения му ден преди към 110 години. Дюшен обаче умира по време на Първата международна война и фамилията смята за прекомерно мъчително да я излага. Така тя остава скрита в частна сбирка до 1999 година, когато наследниците на Дюшен я продават на холандската Triton Collection Foundation, учредена от корабния магнат Вилем Кордиа, която има богата сбирка от произведения на модернисти, като Моне, Пикасо и Ван Гог.

Фондацията открива остатъци от по-ранна реституция на гърба ѝ и през 2016 година се обръща към  Гуендолин Боев-Джоунс, шеф на основаното в Хага Studio Redivivus, за помощ. Студиото приема в началото, че каквото и да е било нарисувано там, е окончателно изгубено. Консерваторите и реставраторите обаче деликатно отстраняват дебелото и лепкаво покритие и със модерни техники връщат първичния искра на картината. Най-впечатляващи, съгласно тях, са нереалните детайли и стилистични мостове към по-късните творби от поредицата на Леже.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР