Изграждат комплексна зона за отдих до крепостта Русокастро. Тя ще

...
Изграждат комплексна зона за отдих до крепостта Русокастро. Тя ще
Коментари Харесай

Нещо уникално и невиждано в България ще построят край Бургас СНИМКИ

Изграждат сложна зона за отдих до крепостта Русокастро. Тя ще бъде открита през идната година с помощта на план Living Ancient Towns - Asagipinar and Rusokastro”, CB005.2.21.059. Той е финансиран по Програма за трансгранично съдействие Интеррег Европа 2014-2020 България – Турция, като опуснатите средства са 486 971, 95 €.

За неговото осъществяване си партнират Областната дирекция за просвета и туризъм в Къркларели и Община Камено, написа "Флагман ".

Нещо невиждано в България ще пори морето край Бургас

В подножието на крепостта Русокастро ще бъдат построени открита класна стая, представляваща дребен амфитеатър, подготвителна площадка за пукотевица с лък, амфитеатрално слагане на седалки пейки за посетителите, детска площадка, стена за скално катерене, ще бъдат инсталирани пейки, контейнери за боклуци, осведомителни табла.

Предвидено е учебните заведения в региона да посещават и имат праисторически часове в парка. Една от огромните атракции за дребни и огромни ще бъде умаленият модел на крепостта в нейния подем. Цялата цитадела се разгръща върху повърхност от 52 дка, а дребното копие ще покаже цялата хубост в 3-4 метров минипроект.

Паралелната активност в турската страна обгръща построяването на атракция „ Тунел на времето “ като част от музея навън „ Ашаъпънар”, проявяващ праисторическия живот в земите към Странджа.

Друга значима задача на плана е популяризирането на тези двата значими обекта посредством образуване на 3 събития за промотирането на културно-историческия туризъм в трансграничния регион. За задачата ще бъдат поканени представители на 20 обекта на културното завещание в граничния район за взаимно присъединяване с рекламни материали и уеб портал „ Нашите живи антични градове “.

„ На нашата територия има археологически обект, който е обвързван с историята ни. Това украшение би спомогнало за развиването на района и туризма тук”, сподели кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Проектът планува крепостта Русокастро да бъде промотирана от туроператори като атракция за района. Тя се намира на 52 км от Созопол и от Слънчев бряг и е чудесна точка за повишението на туристическата прелест на трансграничния район.



В продължение на повече от месец екипът от Регионален исторически музей-Бургас изследва монументална постройка, издигната при най-високата точка на скалния рид. Днес кметът на Камено Жельо Вардунски и сътрудниците му от Турция посетиха замъка на средновековното населено място Русокастро, където се срещнаха от близко с работата от археологическите изследвания.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР