Изграждащата се в момента Hinkley Point e най-новата атомна електроцентрала

...
Изграждащата се в момента Hinkley Point e най-новата атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Идва ли ренесансът на ядрената енергетика?

Изграждащата се сега Hinkley Point e най-новата атомна електроцентрала в западния свят.

Когато строителството завърши, двата нуклеарни реактора ще могат да доставят на английската мрежа 3.2 гигавата мощ, осигурявайки към 7% от потребностите на страната от електрическа енергия.

За четирите години, през които продължава градежа на АЕЦ-а на брега на Бристолския канал в западната част на Англия, той непрекъснато е даван като образец за актуалните проблеми на промишлеността.

Дългогодишните спънки, свързани с разноските и строителния график, направиха конкуренцията на нуклеарната енергетика с природния газ и въглищата извънредно сложна.

Сега те я затрудняват да се конкурира с все по-евтините възобновими енергийни източници, написа The Economist.

Когато английското държавно управление и EDF Energy, която е притежател на Hinkley Point, подписаха съответните контракти през 2013 година, се очакваше централата да създава един мегаватчас електрическа енергия на цена от 92 паунда (които тогава се равняваха на към 145 щатски долара). По това време се очакваше същото количество сила от нов офшорен вятърен парк да коства 125 паунда, или 197 $.

Девет години по-късно Hinkley Point изостава с две години от графика и към този момент е надхвърлила първичния бюджет с 10 милиарда паунда (12.2 милиарда долара), тъй че създаваната от нея сила в бъдеще ще коства повече.

Офшорните производители на вятърна сила, от своя страна, оферират сила на по-малко от 60 $ на мегаватчас. Цената на електрическата енергия от слънчеви панели падна още повече.

Екоактивистите, които от дълго време считат нуклеарната сила за рискова, в този момент могат да получат поддръжка и от икономистите, които споделят, че е прекомерно скъпа.

Освен всичко това, АЕЦ-ът е изправен пред казуса да бъде издигнат от компания във все по-тежко състояние. Другите европейски централи, основани на реактори с сходен дизайн, също изостават от графика.

Съществуващите реактори на EDF във Франция също провокират безпокойствие. Проблеми с корозията, открити през 2021 година, доведоха до затваряне на редица от тях за инспекция и ремонт в миг, когато цената на природния газ, а оттова и на електрическата енергия, нарастваше.

През март стана ясно, че облагата ѝ ще бъде с 11 милиарда евро по-ниска от първичните прогнози. Друг удар от 8.4 милиарда евро пристигна посредством заповедта на френското държавно управление EDF да доставя електрическа енергия на електроразпределителните сдружения под пазарния курс на едро, с цел да отбрани потребителите от нарастването на разноските.

Въпреки всичките си проблеми обаче, съгласно стандартите на проектираните и издигнати от Запада атомни централи, Hinkley Point се движи почти добре. EPRS централата в Олкилуото във Финландия и тази във Фламанвил, Франция, започнаха да се строят надлежно през 2005 и 2007 година, само че към момента не са подали нито един ват в мрежата.

Същото важи и за Vogtle - американска централа, проектирана към два реактора на Westinghouse AP1000, която стартира строителството си през 2009 година и през 2017 година докара Westinghouse до банкрут. И трите централи са сред два и три пъти над първичния си бюджет и изостават с десетилетие.

В същото време строителството и стартирането на нуклеарни реактори в Китай и Русия върви с много по-бързи темпове. Между 2008 и 2021 година съветската държавна компания Росатом започва и приключи 10 реактора в 5 електроцентрали в Русия.

Китай строи реактори с разнообразни структури, в това число AP1000 и EPRS. China General Nuclear Power Group стартира да работи по своите две EPRS централи в Тайшан, Южен Китай.

Това значи, че тези западни страни, които към момента се интересуват от построяването на атомни електроцентрали, от ден на ден се обръщат към компании от други места по света. В началото на тази година Росатом очакваше да построи четири реактора в Европейски Съюз, а през февруари английският нуклеарен регулатор утвърди Hualong One - дизайн на китайски реактор за потребление в Брадуел, Есекс.

След това пристигна войната в Украйна. На 15 февруари, когато съветските сили се натрупаха на границата с Украйна, България дефинитивно отхвърли всяко съветско присъединяване в атомната централа, която трябваше да бъде издигната край Белене, напомня изданието.

Министърът на стопанската система на Финландия Мика Линтила също съобщи неведнъж, че в този момент би било „ безусловно невероятно “ да се даде позволение за строителството на съветски АЕЦ в Ханхикиви. През март Чехия изключи съветски реактори от търг, за който преди този момент те са били водещ претендент.

Унгарската съпротива нападна проектите за два нови съветски реактора в централата в Пакш с аргумента, че те ще изложат страната на мощно съветско въздействие. Проруският министър председател Виктор Орбан може да е ваксиниран против техните причини, само че западните наказания слагат под подозрение, че Росатом може да приключи построяването на централата.

Общото безпокойствие по отношение на враждебния надзор върху такива активи слага под подозрение и китайските проекти за Брадуел.

В същото време обаче войната в Украйна и нейните последствия акцентират по-общия мотив за енергийната сигурност в интерес на атомните електроцентрали. Те могат да разрешат на притежателите си несъмнено електроснабдяване.

Зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ усилва приходите на Русия, макар че артилерията ѝ съпоставя със земята украинските градове. От средата на юни съветските ограничения за ограничение на доставките доведоха цените до рекордно високи равнища.

Ако европейските страни имаха повече атомни централи, тяхната взаимозависимост от съветския газ щеше да бъде понижена. Това е повода, заради която страни, като Финландия, се интересуват от нуклеарната технология.

Когато президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи на 10 февруари, че страната ще строи нов набор от нуклеарни централи, той уточни възобновимите и нуклеарните източници като „ най-суверенния “ метод за произвеждане на електрическа енергия.

По време на визитата си в Hinkley Point през април английският министър председател Борис Джонсън категорично съобщи, че реакторът е част от тактиката на страната за нейната енергийна сигурност.

Тези хрумвания са подплатени и с на практика причини. Ядрената сила е относително безвредна и е удобна за климата. Според разбор на изследователската организация Our World in Data, изгарянето на въглища за генериране на един тераватчас електрическа енергия е обвързвано с към 24.6 смъртни случая, най-много поради замърсяването на въздуха с твърди частици. Природният газ е към 10 пъти по-малко гибелен.

А нуклеарните централи, даже и след включването на към 4000 смъртни случая, свързани с злополуката в Чернобил, и още 573 души, които, съгласно вестник Yomiuri Shimbun, са умряли вследствие на случая във Фукушима, броят на провокираните от нуклеарната сила смъртни случаи е единствено 0.03 на тераватчас.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР