Изграждането на този Център е пътят по който се случва

...
Изграждането на този Център е пътят по който се случва
Коментари Харесай

Министърът Цоков откри конференция на Пловдивския университет за биотехнологии и персонализирана медицина

Изграждането на този Център е пътят по който се случва науката в България – с доста компликации във финансирането и доста старания в основаването на модерна и новаторска научна инфраструктура - с тези думи министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков откри през днешния ден конференция на тематика: „ Биотехнологиите за персонализирана медицина “, проведена от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Форумът е отдаден на първия стадий от осъществяването на научната стратегия на Центъра по подготвеност „ Персонализирана новаторска медицина “ – ПЕРИМЕД, в който висшето учебно заведение си партнира с Медицинския университет в Пловдив и Института по минералогия и кристалография при Българска академия на науките.
Прочетете още
В приветственото си слово към участниците в конференцията проф. Цоков сподели още, че шансът на ПЕРИМЕД е в учените и организациите, които вземат участие в него, защото имат висок предел на търпимост към нововъведенията и с доста малко средства са съумели да получат допустимо най-хубавите резултати. „ Най-голямата принадена стойност на плана обаче е във опцията за екипна работа на другите висши учебни заведения у нас и реализиране на общите им цели “, добави той, визирайки парньорските връзки сред ПУ и МУ-Пловдив.

От името на управлението на ПУ „ Паисий Хилендарски “ участниците в конференцията бяха поздравени от проф. доктор Теменужка Йовчева. В словото си тя означи, че като заместник-ректор по научно-изследователска активност на най-голямото висше учебно заведение в Южна България и сътрудник по плана прави оценка ПЕРИМЕД като извънредно новаторски и потребен за академичната общественост, защото е обвързван с една от най-важните и предпочитани области за развиване на научните проучвания на национално и европейско равнище – а точно, технологиите в интерес на здравето на индивида. Изпълнението на плана ще способства за постигането на висока съпоставимост на постигнатите резултати с тези на водещите европейски центрове в Австрия, Германия, Испания, Франция и други европейски страни, което потвърждава значимостта му както като научно проучване, по този начин и с действително практическо приложение, добави тя.

Конференцията бе открита от проф. доктор Илия Илиев в наличието на министъра на образованието и науката, заместник-ректори на Пловдивския университет, учени от страната и чужбина, преподаватели и студенти. По думите му осъществяването на ПЕРИМЕД в неговия първи стадий е на стойност 23.4 млн. лева, като това е най-голямата инвестиция на ПУ в научна инсталация.

Поздравителен адрес до участниците беше изпратен от ректора на МУ-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.

Конференцията, отдадена на биотехнологиите и персонализираната медицина, е двудневна, като задачата й е да се показват основните научни достижения, реализирани за интервала от март 2018 година до ноември 2023 година

Основните цели и осъществяването на обособените действия по ПЕРИМЕД бе направено от проф. доктор Невена Милева, заместник-ректор на ПУ и основен координатор на плана. В презентацията си тя открои 3 съществени научни посоки на работа – молекулярно-биологични методологии за приложение в персонализираната медицина, новаторски лекарствени носители за прицелна терапия и биоинженерни технологии и биосензори.

Резултатите са налице – осъществили сме 12 огромни, иновационни научно-изследователски стратегии, създадени са лекарствени носители за прицелна терапия, приложена е персонализирана лечебна тактика при онкологично и сериозно заболели пациенти, сподели проф. Милева при представянето на плана. Според нея най-голямата компликация в построяването на Центъра по подготвеност е била в трупането на опит за софтуерен трансфер, защото никой не е бил квалифициран за работа с бизнеса и комерсиализацията на плана.

Ние сме проучвателен университети и научните резултати са ни присъщи, само че с цел да бъде резистентен Центърът се постанова да вървим с две крачки напред в посока следваща реализация на получените резултати с висока социална изгода, акцентира проф. Милева.

Сред докладчиците на форума още са проф. Пиер Монсан от Университета в Тулуза - Франция, проф Лу Гортън и проф. Сергей Шлеев от Университета в Малмьо - Швеция, доктор Шарам Лавасани от Университета в Лунд - Швеция и проф. Маргарита Стойчева от Университета в Ню Мексико, чиито научни търсения са в региона на директната просвета и перспективните проучвания.

Ключов миг в научната стратегия на ПЕРИМЕД е регистрацията на 3 патента и подадените в допълнение още 3 поръчки за вписване на патенти, които ще бъдат добра основа при реализирането на процеса на комерсиализация на научните процеси, стана ясно по време на конференцията.

Центърът по подготвеност ПЕРИМЕД е основан при съдействието на три водещи научни институции в България като: Медицински Университет – Пловдив, Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ и Институт по минералогия и кристалография при Българска академия на науките, по план BG05M20P001-1.002-0005-C03, финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2023 година Пет от общо 8-те новоизградени лаборатории към Центъра се намират в особено реконструираната постройка на Центъра по технологии към ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Научните проучвания в тези лаборатории са обединени от задачата за основаване на нови и новаторски решения в региона на молекулярните биотехнологии и новите биоматериали и биосензори. Внедрени са съвременни технологии и методологии за предклинични проучвания на естествени биологични субстанции, лекарствени съставни елементи и биопродукти, методология за приемане на молекулярни мутанти на гени на ензими, употребявани при синтезни реакции на биологично-активни субстанции и биоматериали, имунобиопрепарати и биосензори за бърза диагностика на разнообразни болести.

Предстои създадените новаторски методологии и логаритми в обособените лечебно-диагностични посоки да бъдат предпазени като потребни модели или патенти за – трансфер на технологии и следваща реализация с висока социална изгода.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР