Изграждането на толсистемата върви по график и има готовност за

...
Изграждането на толсистемата върви по график и има готовност за
Коментари Харесай

Превозвачи и работодатели настояват толсистемата да се отложи до 2020 година

Изграждането на толсистемата върви по график и има подготвеност за стартирането й към 16 август, разгласи в края на предходната седмица районният министър Петя Аврамова. От 15 май стартира тестване на тол системата в частта " такси " на база изминато разстояние, съобщи тя, съобщи Българска телеграфна агенция.

Темата за толсистемите от близо година провокира остри полемики и реакции от страна на превозвачи, бизнес, работодатели, власт, общество. Първи реагираха превозвачите. Автобусните превозвачи чакат разгръщане на сивия бранш.

" Разбирайки, че приходите от винетки и тол такси са единствения метод за влияние на инфраструктурата, насочваме остра забележка по отношение на опцията за реализация на тази концепция ", разяснява за Българска телеграфна агенция Ивайло Константинов, член на УС на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Причината е, че следва да бъде направено разграничение сред публичен транспорт на пасажери, предоставящ обществена услуга и транспорт, предоставящ единствено услуга. При първия случай превозвачите обслужват транспортно 12 правоимащи групи жители и не биват подпомагани по никакъв метод от страната, с изключение на за транспортите в общинските транспортни сфери. Това, плюс сивият бранш свиха сектора с 2/3 за последните 10 години, уточни Константинов.

" Ситуацията е такава, че всеки спомагателен разход води до нови банкрути. Да напомним, че в последните години се появиха много сходни разноски: за в допълнение съоръжение с предпазни колани, за видеорегистратори, покачване на застраховките и на минималната работна заплата, надлежно осигуровките. Към това като прибавим и безспорната неспособност да се поправя цената на предложение поради събитието, че тя е закрепена за целия интервал на контракта по силата на Закон за обществените поръчки, спомагателният разход за тол таксите сигурно ще докара до нови банкрути и отнемане от транспортно обслужване на още доста общини ", счита Ивайло Константинов.

А цифрите демонстрират, че за Е6 една годишна винетка коства 800 лева При новата ТОЛ система транспортьор с дребен пробег ще заплаща годишно 5 хиляди лева А тези, чиито рейсове минават огромни дистанции - доста повече. Поскъпването е над 6 пъти. При транспорти на договорна цена - е търпимо, тъй като там своето единодушие дават всички страни при самата сделка /тип инцидентен превоз/.

Очакванията са, че сходно повишаване ще докара до разгръщане на сивия бранш, е мнението на Конфедерацията на автобусните превозвачи, изразена от Ивайло Константинов.

Тежкотоварните превозвачи предвиждат безпорядък в тол системата и молят за отлагането й.

Категорично чакаме безпорядък с тол системата, съобщи Илиян Филипов, ръководител на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз /БАСАТ/. Според него по контракт би трябвало да има шестмесечен тестов интервал, а подобен не е очакван и ще стане както с електронните винетки. Затова от сектора изрично се оповестиха за отсрочване на влизането в деяние на системата.

Според Миролюб Столарски, системата не е подготвена и няма да бъде подготвена преди края на първото тримесечие на 2020 година. " По тази причина събирането на тол такси в задатък или на " зелено " граничи с въвеждането на нов налог или просто с закононарушение ", уточни той. В изявление за национална телевизия той онагледи обстановката със следния образец: От 18 филийки в хляба - три ще отиват за тол такса, а четири отиват за Данък добавена стойност, останалото за разноски и облага на производителя. Системата би трябвало да стартира да действа от средата на годината за камиони от над 3,5 тона, считат от БАСАТ.

Миролюб Столарски изясни, че австрийска компания построява системата и би трябвало да я съобщи на АПИ. От АПИ обаче молели същата компания да оказва помощ за обслужването на тази винетна система. " По контракт това е благосъстоятелност на страната, т.е. на АПИ. Трябваше да бъдат основани към 100 чисто нови пунктове. Не е направена връзката сред митниците и АПИ, не е направена и сред Национална агенция за приходите и АПИ. Ще стане по този начин, че директният трафик ще минава гратис. На митницата няма по какъв начин да ги управляват. Системата въобще не е построена. В момента с една винетка минават 3 турски камиона ", съобщи Столарски.

Зa кoи пътища щe вaжи тол системата?

B зaдaниeтo зa oбщecтвeнaтa пopъчкa e зaпиcaнo, чe тoл такса щe ce cъбиpa зa вcички клacoвe acфaлтиpaни пътища - първи, втори и трети клас. Това включва сред 16 000 км и 18 000 км или към 80 на 100 от пътната мрежа.

Kъм мoмeнтa нe e яcнo и кoлкo тoчнo щe бъдaт тaкcитe.

Beднaгa cлeд пoдпиcвaнeтo oбaчe cтaнa яcнo, чe тoвa пpeдвиждaнe нe e peaлиcтичнo. Caмият миниcтъp зaяви, чe e пo-cкopo вepoятнo тя дa вaжи зa 8 000 км. peпyбликaнcки пътища. B телевизионно интepвю Beceлин Дaвидoв, члeн нa УC нa Aгeнция " Пътнa инфpacтpyктypa ", дoпycнa, чe e възмoжнo пoeтaпнo paзшиpявaнe нa oбxвaтa пo-къcнo.

B кpaйнa cмeткa peшeниeтo щe бъдe взeтo cлeд oбcъждaния в paмкитe нa cлeдвaщитe мeceци.

Peмoнт нa пътищатa е главната цел на тол таксите.

Haдeждата нa изпълнитeлнaтa влacт e, чe въвeждaнeтo нa тoл cиcтeмaтa щe peши и чacт oт пpoблeмa c xpoничнoтo нeдoфинaнcиpaнe зa peмoнт и изгpaждaнe нa peпyбликaнcките пътища. От AПИ разясниха, че oкoлo 6-7 xил. км. oт пътнaтa мpeжa в cтpaнaтa e в " нeдoбpo " cъcтoяниe, a гoдишният нeдocтиг зa пoддpъжкaтa e мeждy 200 млн. лева и 300 млн. лева Oчaквa ce 4-5 гoдини cлeд въвeждaнe нa тoл cиcтeмaтa дa бъдaт peмoнтиpaни 7 xил. км. тpeтокласна пътнa мpeжa. Пpиxoдитe щe пocлyжaт и зa дpyги гoлeми инфpacтpyктypни пpoeкти - " пoнe eдин тyнeл пo Cтapa плaнинa ", мaгиcтpaлa " Cтpyмa " и мaгиcтpaлa " Xeмyc ", както и cкopocтни пътища мeждy Beликo Tъpнoвo и Pyce и мeждy Бoтeвгpaд и Bидин.

Каква е обстановката все още?

По думи на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова се планува пътническите транспорти да заплащат ниска тол такса, тъй като извършват обществени функционалности. " Преразпределението ще бъде вътрешно в бранша. Който пътува повече, в действителност заплаща повече ", разясни тя. Министърът уточни, че най-голяма тежест в заплащането на тол таксите ще понесат тежкотоварните транспорти и директният транспорт, като точно от тях се чакат и най-вече доходи.

Относно вероятността за нарастване на цените на питателните артикули министър Аврамова се базира на проучване на Световната банка, съгласно което с 4 на 100 ще нарастнат единствено безалкохолните питиета и минералната вода. Тя сподели още, че на този стадий е планувано единствено 50 на 100 от републиканската пътна мрежа, което е 10 800 км, да бъде включена в обсега на тол системата. Част от тях ще бъдат с нулева ставка, което значи, че няма да се събират пътни такси, тъй като секторите не са в положително експлоатационно положение. Министърът заяви това в Ямбол пред публицисти на 17 април. По думите на министър Аврамова останалите 10 хиляди км републикански пътища ще бъдат без тол такса, както и още 20 хиляди км общински пътища, за които не се изисква такава.

" Никой от превозвачите сега не може да даде точна информация за това какъв брой пари ще заплати при един курс на негов тежкотоварен автомобил през България, защото ние към момента не сме показали настоящата пътна карта с платени прави ", разяснява още Аврамова и добави, че всички сметки за един курс освен това състояние са неточни.

Какво е мнението на работодателите?

Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България разяснява, че въвеждането на по този начин наречената тол система, при която ще отпаднат винетките за товарните коли и ще се заплаща " тол такса " на изминат километър значи, че таксуването на товарните коли по отношение на сегашната система ще се увеличи доста, както и че върху товарните коли ще падне главната тежест за прехрана на инфраструктурата, вместо върху колите.

До момента, съгласно данни на Института за пазарна стопанска система, приходите от винетки /през 2018 г./ са 380 милиона лв.. От тях 268 милиона са от коли и 112 милиона са от тежкотоварните транспортни средства. Съотношението е 70 към 30. Очевидно е, че стремежът е да се трансферира тежестта от леките коли върху тежкотоварните.

Предложените " тол такси " за рейсове са далеч-далеч по-ниски от това, което е за тежкотоварния бизнес - към 50 на 100 от междинните за Европейски Съюз. Но в доста страни от Европейски Съюз " тол таксата " за рейсове е нулева. Като отчитаме безспорно значимата обществена роля на автобусните транспорти, както и обстоятелството, че нулевата такса напълно не е изключение в страните от Европейски Съюз, би трябвало да се намерения деликатно дали не е допустимо " тол таксата " за рейсове да се редуцира още, като ориентир и " репер " да бъде размерът на една четвърт от междинната за Европейски Съюз автобусна " тол такса ", счита Теодор Дечев.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, също настояха да се отсрочи стартирането на тол системата до началото на 2020 година Във връзка с оповестения план за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние и консолидираното на системата, управлението на организацията смята, че на първо място е належащо да бъдат взети поради мненията на всички наранени страни.

От КРИБ обявиха още, че България става единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Те подсетиха, че в същото време страната ни е преди всичко в Европа по транспортен дял на директен трафик /40 процента/, което значи, че точно той има най-голямо отрицателно въздействие върху пътната мрежа. По тази причина съгласно КРИБ е по-приемливо в обсега на системата да бъдат включени единствено автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от трансевропейската пътна мрежа. По този метод системата за таксуване ще бъде ориентирана главно към директното придвижване и по едно и също време с това ще даде опция на превозвачите, които работят на българския пазар, изясняват те. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР