Изграждането на седми блок на площадката на работещата атомна централа

...
Изграждането на седми блок на площадката на работещата атомна централа
Коментари Харесай

Валентин Николов: Изграждане на нов блок в АЕЦ Козлодуй има много предимства

Изграждането на седми блок на площадката на работещата атомна централа в Козлодуй може да се преглежда като най-реалистичен, тъй като планът за него е най-подготвен, разгласи зам.-председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов.
„ В момента площадката за седми блок чака лиценз от АЯР, като от организацията са споделили, че това ще стане, когато минат правосъдните разногласия по обжалванията на еколозите. Реално обаче АЯР може да го направи авансово и незабавно можем да създадем плана и да желаяме надлежно нотификация от Брюксел “, добави депутатът. По думите му оборудването за още един нов блок може и да го употребяваме в Козлодуй или да го продадем. Според Николов за площадката в Белене може да се наложи отначало да се актуализират нещата, тъй като планът откъм неядрената част е морално стар.
„ Според евродирективите при смяна в плана ще би трябвало да се желае нотификация от Европейска комисия “, счита депутатът.
„ Голямото преимущество на площадката в Козлодуй е, че новият енергоблок ще употребява готовата електропреносна мрежа, която другояче след 30 години ще стане ненужна. Освен това там се построява и вместилище за нуклеарни боклуци “, напомни Николов.
Според Иван Хиновски от България енергиен и минен конгрес несъмнено планът за създаване на нов блок в Козлодуй има доста преимущества. По думите му главното е, че планът е реализируем.
„ При него има опция за корпоративно финансиране. От плана за напълно нова централа в Белене страната ще загуби ужасно доста. Евентуалната му реализация ще срине бюджета и ще се качат цените на тока “, безапелационен е Хиновски.
Според специалиста Георги Късчиев с 4000 мегавата нуклеарни мощности в Козлодуй и Белене българската енергийна система ще стане неуправляема изключително през топлите месеци с ниско енергопотребление и едната от двете централи ще би трябвало да бъде спирана. Той назова фантастични сюжетите за нараснало енергопотребление и недостиг на ток в региона. По думите му в отчета на Българска академия на науките не са регистрирани плановете за зелена сила в прилежаща Гърция и за нуклеарните мощности в Турция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР