Изграждането на оградата по българо-турската граница трябва да бъде финансирано

...
Изграждането на оградата по българо-турската граница трябва да бъде финансирано
Коментари Харесай

ЕНП: ЕС трябва да финансира оградата между България и Турция

Изграждането на оградата по българо-турската граница би трябвало да бъде финансирано от европейските фондове. Такава е позицията на групата на Европейската национална партия (ЕНП) - първата политическа мощ в Европейския парламент.

Така отговори на въпрос на Клуб Z нидерландският евродепутат от ЕНП Йерун Ленаарс. Той показа пред публицисти план за позиция на групата във връзка идния специфичен Европейски съвет на 9 и 10 февруари, отдаден на миграцията. Позицията ще бъде утвърдена идната седмица.

„ Смятам, че не е почтено Урсула фон дер Лайен да споделя, че защитата на българо-турската граница е приоритет за Европейски Съюз, само че никой в Европейски Съюз да не желае да поеме отговорност за тази защита. Не е почтено и в подтекста на солидарността да оставим напълно на България да охранява границата, която е граница на целия Европейски съюз. Очаквам от Европейската комисия и Фон дер Лайен, в случай че счита, че защитата на границите на Европейски Съюз е приоритет, за което съм склонен с нея, да покаже, че обвързване и отговорност на самия Съюз като цяло е да помогне на тези страни да го създадат, защото те са най-засегнати. Трябва да има европейско финансиране на граничната инфраструктура “, посочи Ленаарс.

На 26 януари Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до ръководителите на страните членки. Тя написа, че българо-турската граница би трябвало да бъде приоритет в укрепването на основните външни граници на Европейски Съюз и че тя може да получи двустранно финансиране по механизмите за взаимност. Ден по-късно от Комисията повториха добре известната позиция, че Брюксел „ не финансира построяването на общоприета инфраструктура по границите си, която държи хора извън “. Днес от „ Берлемон “ прецизираха пред Клуб Z, че става дума една страна членка да подкрепи финансово друга такава в построяването.

Йерун Ленаарс бе помолен да разяснява и изявлението от предходната седмица на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, че Европейска комисия е желала пари за гранични стени, само че не й е даден бюджет, и че в случай че въпреки всичко се стигне до такова нещо, парите би трябвало да бъдат взети от друго направление.

„ Има средства в Европейски Съюз. Милиарди евро са планувани за въпросите на миграцията и за вътрешни работи. Тези средства са изцяло подобаващи за сходни разноски “, сподели евродепутатът.

И настоя, че финансирането на гранични огради към този момент не може да бъде табу за „ Берлемон “, както до момента.

Финансирането на граничното оборудване по никакъв метод не е обвързано с приемането на България в Шенгенското проспранство,у безапелационен бе Йерун Ленаарс. Според него този въпрос е може би по-голям за Австрия, която дружно с Нидерландия е срещу присъединението ни.

„ Нашата група поддържаме България и Румъния за Шенген и не би трябвало да злоупотребяваме с други детайли, с цел да блокираме приемането им “, разясни нидерландският представител.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР