Изграждането на нова детска градина в община Асеновград е от

...
Изграждането на нова детска градина в община Асеновград е от
Коментари Харесай

В община Асеновград има спешна нужда от нова детска градина

Изграждането на нова детска градина в община Асеновград е от изключителна неотложност, защото тази година не доближиха над 110 места. Молбите за банкет, които останаха неудовлетворени за образователната 2023 г./2024 година, са общо 112. От тях 64 са на деца, кандидатствали за банкет в яслени групи, а 48 – за детски градини. Причината е, че нормативно броят на малчуганите в една яслена група не би трябвало да надвишава 23, а в една градинска – 28 (независимо от направеното завишение, по молба на директорите).
 
Асеновград става все по-привлекателно място за живеене и броят на фамилиите с деца непрестанно нараства. Строежът на нова детска градина към този момент тече и довършването й ще даде опция да бъдат обхванати по-голяма част от искащите – по този начин, че да се даде още по-добра и качествена грижа за децата на Асеновград. Преди към месец, бе извършена работна среща с шефовете на детските градини в общината.
 
 Строителството на новата детска градина в Асеновград тече по проект Строителството на новата детска градина в Асеновград тече по проект Източник: Община Асеновград
Във връзка с огромния брой деца и дефицита тук-там, ръководителите се оповестиха единомислещо за завишаване броя на децата. Категорично оповестиха и поддръжката си за строителството на новата детска градина, отчитайки опцията за облекчение на натиска при банкет в тези, ситуирани в централната част на града. Новата детска градина ще може да поеме грижата за към 138 деца, разпределени в 6 групи. Справка демонстрира, че не е идентична натовареността на другите детски градини в общината. За образователната 2022 г./2023 година броят на яслените групи е 5, със 156 деца, а на градинските е 64, с 1756 деца, или общо – 1912 деца.
 
Така, управлението на община Асеновград пристъпи към избор на проектантски екип за разработване на план за нова детска градина. Същият бе направен и координиран с всички нужни институции. След това, бе издадено позволение за градеж. Междувременно, до момента в който течаха всички законови процедури по правене, оформяне, окомплектоване и други действия, свързани с документите по осъществяване на концепцията, икономическата конюнктура в България ненадейно се промени.
 
Със съществени стойности се оскъпиха строителните материали. Горивата нарастнаха фрапантно. Повиши се и заплащането на труда, в това число – минималната работна заплата и съпътстващите я осигурителни вноски на всеки служащ. Във връзка с инфлационните процеси в страната и, с цел да може строителните действия да приключат в период – по този начин, че да не се наложи връщане на получените от страната средства, е належащо в допълнение финансиране, а точно – поемането на дълг.
 
Целта е да не се стига до дефицит тук-там и деца да остават без опцията и достъп до в началото обучение, а родителите да могат умерено да се връщат на работните си места, като разчитат на поддръжката, от страна на общината и страната, в грижата за своите деца.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР