Изграждането на нов национален стадион е част от офертата на

...
Изграждането на нов национален стадион е част от офертата на
Коментари Харесай

Нов национален стадион е в офертата на MAG за концесията на летище София

Изграждането на нов народен стадион е част от офертата на MAG за концесията на летище София, включено в разширеното предложение, подадено пред Министерството на превоза.

Стадионът е част от самостоятелна и спомагателна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е отвън обсега на главната капиталова оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение за вложения на надвишава 2 милиарда евро.

Консорциум Витоша (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният сътрудник Beijing Construction Engineering Group (BCEG)) предлага да вземе ефективно присъединяване в развиването на Airport City Sofia (Летищен град София), който ще включва нов народен стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подсилен от комерсиална зона, магазини, зона за отдих и логистични уреди, с цел да се сътвори спомагателен бизнес зони София, както и такива за развлечения.

Проектът планува новият стадион да бъде мултифункционален, изцяло подобаващ за националните тимове по разнообразни типове спорт, международни спортни надпревари, както и концерти и фестивали. Той може да бъде приключен в точния момент, с цел да бъде употребен при вероятно утвърждение на семейството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година

Предложението за новия стадион е част от по-масивен план, а точно новаторския Airport City Sofia (Летищен град София), който е част от офертата в концесионната процедура. Тази идея е отражение на цялостното разбиране на MAG и BCEG, че разширението и развиването на летище София би трябвало да донесе изгоди за цялата българска стопанска система, както и да подтиква задграничните вложения и основаването на работни места.

Предложението за Airport City Sofia е като продължение на триумфа на сходен план, развъртян от двете компании на летище Манчестър – Airport City Manchester (Летище град Манчестър). MAG и BCEG подписаха партньорство за построяването на Airport City Manchester през 2013 година, което докара до обилни стопански изгоди за северната част на Англия и планът бе приет като един от най-мащабните от сходен тип след този за Олимпийските игри в Лондон през 2012 година Консорциум Витоша е в неповторимата позиция да подкрепи развиването на такава огромна идея, като BCEG е евентуален водещ реализатор.

„ Щастливи сме, че можем да създадем това предложение на жителите на София като част от нашата оферта за летище София. Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде употребен както за международни шампионати, по този начин и от жителите за ежедневни спортни действия ", съобщи Греъм Фъргюсън, Директор по корпоративно развиване за MAG.

Според него планът за Airport City Sofia ще даде нужните услуги на пазара, които сега липсват, за висококачествена и добре обвързвана бизнес среда и ще даде нужните условия на бизнеси, които имат интерес да стъпят на българския пазар, на Балканите, както и на интернационалния пазар, най-много посредством световната съгласуваност, която едно летище може да обезпечи.

MAG и BCEG имат вяра, че Airport City Sofia ще бъде съвършената локация за нов народен стадион, подобаващ за кандидатурата на България за домакинство на Световната купа 2030, дружно с Гърция, Румъния и Сърбия. Летището има нужната инфраструктура и съгласуваност посредством метрото, пътната мрежа, както и летището единствено по себе си като обект, с цел да подкрепи сходно развиване.

Предложението за новия стадион ще се отличава с типични архитектурни характерности, което ще нарежда Airport City Sofia като дестинация сама по себе си – като да вземем за пример стадионите Олд Трафорд и Етихад в Манчестър, „ родния “ град на MAG.

BCEG ще управлява построяването на стадиона въз основата на предходния си опит в сходни планове, като да вземем за пример доста от спортните уреди за Олимпийските игри в Пекин през 2008 година, както и Националния стадион на Танзания и Стадиона на служащите в Пекин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР