Изграждането на нов мост между България и Румъния край Русе

...
Изграждането на нов мост между България и Румъния край Русе
Коментари Харесай

Борисов за Дунав мост 3: Никой не се съмнява, че като кажем нещо, се случва

Изграждането на нов мост сред България и Румъния край Русе е една от тематиките, обсъждани по време на днешното съвещание на Министерския съвет. 

Правителството позволи през днешния ден да стартира изследване за построяването на Дунав мост 3, а тематиката ще бъде разисквана и по време на взаимното съвещание на българското и румънското правителства в Евксиноград идната седмица. 

" С построяването, тъй като допускам, че към този момент никой не се съмнява, че като кажем нещо то става, по метода, по който се проектира, търгува и се движи автомагистрала „ Хемус “, и тя ще стане ", споделя министър председателят Бойко Борисов по време на съвещанието, излиза наяве от стенограмата.

" Проектира се сега и Русе – Велико Търново, скоростният път, магистрален. В рамките на няколко години – тунелът под Шипка, минахме несъмнено 350-ия метър към този момент, голямо оборудване. С Каракачанов си говорихме, какво голямо оборудване от мостове и тунели там се случва. Сиреч, след няколко години Северна България ще наподобява по този начин, както сега наподобява Южна България с „ Тракия “, „ Струма “, „ Марица “. Това значи доста повече вложения и това не са празни думи, тъй като виждате: цех след цех се строи там. Хората чакат тунела под Шипка и надлежно „ Хемус “ и двата пътя (тук не би трябвало, несъмнено, да пропущаме Ботевград – Мездра). Това са стратегически пътища за развиването на Северна България ", продължава министър председателят.

Той е безапелационен, че изграждането на нов мост е належащо, а интерес за построяването има и румънската страна. 

Дунав мост 1 или русенският мост е претрупан, без значение че ние главно реконструирахме, модернизирахме, преасфалтирахме, само че опашките са километрични. А там трафикът ще се удвои, утрои, сигурно. Още повече, в този момент работим с гръцкото държавно управление и с сътрудниците в Брюксел за огромния формат Солун – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. А и Румъния има огромен интерес Букурещ, който е на 60-70 километра от Русе, да се свърже със София, отсам – със Солун, автомагистралата София-Белград, тя идващите две-три години ще стане факт, този трафик от Азия за Европа по хоризонтала, в случай че няма и отвесната линия, която Букурещ извънредно я интересува... 

За втори Дунав мост на Русе от всички съгласувания, които организирахме с румънското държавно управление, там откликнаха извънредно бързо, тъй като и те имат огромен интерес от него. От всички други мостове не сме се отказали, само че към този момент те са на единствено равнище положителни пожелания, до момента в който вторият мост при Русе, първо, е на най-тясното място, на равно място, тъй че напряко автомагистралата ще влезе в него. Минава отвън града, малко настрана от Русе – там, където е газовата ни връзка съвсем. Ще даде опция и на Румъния да се подсигури, както и на България, несъмнено, с доста по-голям трафик, добавя Борисов.

По думите му се чака след въвеждането на ТОЛ системата да се появи и интерес от страна на концесионери за оборудването, като по този начин няма да се дават пари от бюджета. 

С въвеждането на ТОЛ системата ползата към концесиониране на сходни уреди става огромен. Тук това е забавно за нас, тъй като няма да вадим пари от бюджета, а концесионерът, който, примерно, за хикс години (ще кажат министрите и надлежно с румънското държавно управление каквото се договорим) по-късно за хикс години се изплаща мостът и се придобива тогава от страната. С ТОЛ таксата всеки ТИР, който минава оттова, си заплаща и към този момент с ТОЛ система сметките излизат за концесиониране на сходно оборудване, изяснява Борисов.

По мотив разискването на общия план министърът на защитата Красимир Каракачанов предлага да се разиска и опцията за рехабилитация на жп правата Русе - Букурещ, тъй като е в доста неприятно положение и товарите изминават правата от 70 км за три часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР