Изграждането на нов корпус към ОУ Христо Ботев“ в квартал

...
Изграждането на нов корпус към ОУ Христо Ботев“ в квартал
Коментари Харесай

Община Бургас ще строи нов корпус на училището в „Сарафово“

Изграждането на нов корпус към ОУ „ Христо Ботев “ в квартал „ Сарафово “ да бъде включено в финансовата стратегия на Община Бургас. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде аргументирано от него на идната сесия на Общинския съвет.

По предложение на поданици на „ Сарафово “ ще бъде открита и специфична дарителска сметка към учебното заведение за построяването на новата образователна база. Това ще даде опция администрацията и обществеността да обединят старания за постигането на тази цел в името на децата и тяхното положително обучение, оповестяват от Общината.

От една година Община Бургас търси благоприятни условия за финансиране за построяването на спомагателна пристройка към учебното заведение. Администрацията изиска финансиране от Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите. Планът беше включен и в показаните пред депутатите от 47-то Народно заседание 28 плана на Община Бургас, които чакат финансиране.

Тъй като няма европейска стратегия, по която да се кандидатства с плана, а е належащо незабавно строителство на нова постройка, построяването ще стартира със лични средства и заем, както и със средства от донори. Ако по време на строителството бъдат отворени европейски стратегии, Община Бургас има подготвеност да кандидатства незабавно за финансиране, с цел да отпадне потребността от кредитни и дарителски средства.

„ Осигуряването на нови образователни пространства е неотложно поради увеличението на учениците в ОУ „ Христо Ботев “ в квартал „ Сарафово “ с всяка минала година. Искания за това са постъпвали от управлението на учебното заведение и представители на родителската общественост “, сподели кметът Димитър Николов.

Децата, които приключват четвърта група в детска градина през 2022 година, са 50. Това значи, че в първи клас за новата образователна година ще постъпят минимум две паралелки, а ще излезе една паралелка първи клас. При шефа на учебното заведение са подадени молби за постъпване във всички класове. Поради липса тук-там децата се пренасочват и пътуват до Бургас. За решение отчасти на казуса с приема на възпитаници за идната 2022/2023 година ще се наложи трапезарията за обедното хранене и физкултурния салон да бъдат ремонтирани и да се обособят като класни стаи.

Предвижда се новият корпус да се състои от две елементи – триетажна сграда и физкултурен салон.

На първия етаж на пристройката ще има зона за хранене и физкултурен салон. На втория етаж ще бъдат обособени три класни стаи, кабинет за психолог, заседателна зала за учителския състав със хигиеничен възел и помещение за списък. Третият етаж ще разполага с две класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, санитарно-хигиенен блок.

За достъп по всички равнища се планува създаване на нова стълбищна клетка с асансьор, отговарящи на условията за налична среда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР