Изграждането на кула, в която ще се монтира нов телескоп

...
Изграждането на кула, в която ще се монтира нов телескоп
Коментари Харесай

Изграждат кула за новия телескоп на Роженската обсерватория

Изграждането на кула, в която ще се инсталира нов телескоп на Националната астрономическа обсерватория (НАО)-Рожен, ще стартира в идващите седмици , оповестиха от Обсерваторията.

Доставката на съвременен 1.5-метров роботизиран телескоп за Обсерваторията на връх Рожен е според изпълняващ се план с европейско финансиране. Произведеният в Австрия телескоп ще затвърди лидерската позиция на НАО-Рожен като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, съгласно Никола Петров, шеф на Обсерваторията. 

Новото „ око “ на Обсерваторията е от последното потомство оптични телескопи, а осъществените в Австрия проби демонстрират, че става дума за съвършен инструмент за галактически наблюдения, съгласно астрономи от НАО. 

При пробите на телескопа, с присъединяване на астрономи от Рожен, са осъществени наблюдения и фотоси на галактики. Тестовете са удостоверили заложените по задание индикатори за извънредно точно позициониране и ориентиране на телескопа, с който ще се правят отдалечено управляеми наблюдения.

Апаратурата и телескопът се доставят от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH. Кулата, в която ще се обитава новият телескоп, ще се строи от италиански подизпълнители по плана.

След като нейното създаване завърши, ще се достави и инсталира самият телескоп. През септември се възнамерява публично разкриване на актуалното астрономическо съоръжение в НАО-Рожен. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР