Изграждането на изцяло нова магистрала, която да свърже Западна Европа

...
Изграждането на изцяло нова магистрала, която да свърже Западна Европа
Коментари Харесай

Вицепремиерът Караджов и еврокомисар Ферейра обсъдиха възможността за магистрала от Западна Европа до Атина през Дунав мост при Видин

Изграждането на напълно нова автомагистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2 разискаха във Видин вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройство Гроздан Караджов с еврокомисаря по доближаване и промени Елиза Ферейра и кмета на общината доктор Цветан Ценков. 

За реализацията на плана, който ще улесни доста директния трафик и ще даде подтик на развиването на  стопанската система на трите страни, е належащо да бъдат построени към 200 км сектори в Румъния и още толкоз от българска страна, включвайки пробиването на тунел под Петрохан и довеждане докрай на  липсващия сектор от Автомагистрала „ Струма “ в Кресненското дефиле. Министър Караджов уточни, че това ще бъде най-прекият път към пристанищата на Бяло море, а и значим транспортен кулоар, който е задоволително претрупан и сега. По думите му към плана има интерес от Гърция и Румъния. 

Еврокомисар Ферейра приветства концепцията и насърчи трите страни да работят за основаването на общ план, за който да се търси финансиране. Тя осведоми, че България ще получи над 17 милиарда евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз за развиване на районите в интервала 2021-2027 година „ Заложени са доста тласъци за напредък. Радвам се, че държавното управление е решило да пренасочи част от средствата за развиване на Северна и Северозападна България “, сподели Ферейра. Тя означи, че това е рекорден бюджет за страната ни, припомняйки, че в предходните два интервала страната е получила към 15 милиарда евро. Тя прикани държавното управление и локалните управляващи с изключение на за възстановяване на инфраструктурата да залагат и планове за модернизиране на образованието, нововъведения, стопанска система с висока добавена стойност, туризъм, с което да се притеглят младежите да останат тук и да получават по-високи заплати. Според нея дигитализацията и електронните услуги ще създадат атрактивни за живот и по-малките обитаеми места. „ Нашите старания са да развиваме районите, да има уравновесен напредък, а не да се развиват единствено столицата и огромните градове. Затова е доста значимо да има положителни планове в тази посока “, разяснява Ферейра.

Вицепремиерът Гроздан Караджов съобщи, че по Програма „ Развитие на районите “ са планувани 600 млн. лева за Северозападния регион. „ Всяка област ще може да кандидатства за средства, като районът с най-хубави планове ще получи най-голяма част от тях “, съобщи той. Вицепремиерът акцентира, че Видин има голям капацитет за развиване на туризма поради богатата история, просвета и обичаи. Според него съществуването на по-добри пътища и скоростен трен ще трансформират доста образа на района и вероятностите пред него.

Комисарят, министър Караджов и зам.-министър Деляна Иванова посетиха основната пешеходна улица на града и най-старото учебно заведение „ Цар Симеон Велики “, които са напълно ремонтирани и осъвременени със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Делегацията посети и средновековната цитадела „ Баба Вида “, както и пречиствателната станция за отпадни води, построена с евросредства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР