Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за

...
Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за
Коментари Харесай

Тагарев: Инфраструктурата за бойците на НАТО у нас ще струва над 100 млн. лева

Изграждането на инфраструктура – казарми, здания за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще коства съвсем несъмнено над 100 млн. лв., разяснява министър Тодор Тагарев по време на чуване в парламентарната комисия по защита. Той дефинира структурите, които ще се изградят като „ едно малко градче “. Министърът уточни, че ведомството има средства в бюджета да разпореди планиране, само че това още не се е случило. Той означи, че се чака част от нужните средства да бъдат обезпечени от НАТО.

„ Хората няма от какво да се тормозят, има доста благоприятни условия за икономическо и обществено развиване на района при построяването на такава инфраструктура “, сподели министър Тагарев по отношение на това дали бойната група ще бъде настанена в област Ямбол - в базите в с. Безмер и с. Кабиле. Той уточни, че решение къде ще бъде настанена групата не е взето още.

Министърът уточни, че до 2025 година базата за бойната група би трябвало да бъде подготвена. Също по този начин изясни, че главната част от офицерите в многонационалната група ще бъдат от Италия, както и че групата ще има отбранителни функционалности при опасност от агресор. Тагарев добави, че числеността на групата може да нарастне до към 1500 души в спокойно време, като по време на чуването стана известно, че все още от многонационалната група у нас се намират към хиляда военнослужещи, които са стационирани в американската база в Ново село.

По отношение на назначението на Калин Димитров за изпълнителен шеф на военните фабрики „ Терем “ министър Тагарев уточни, че не е удовлетворен от работата на сдружението и Димитров може да предложи разновидности заводите да извършват функционалностите си по-добре. Министърът добави, че Димитров има опит в ръководство на по-малки компании и доста положителни контакти в търсенето на различни източници и ноу хау за поддръжката на военната техника, освен в Украйна, само че и в други страни. Тагарев означи, че Димитров е подкрепил посещаване на делегация на Военно-въздушните сили в Украйна през 2021 година, когато е станало ясно, че не може да се разчита на подпомагане от Русия и Беларус при поддържане на техниката, съобщи Българска телеграфна агенция.

Във връзка със обстановката в Украйна министърът сподели, че не се вижда непосредствен завършек на войната и ще има потребност още да продължи това подкрепяне на Украйна, с цел да може да отбрани суверенитета и териториалната си целокупност.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР