Изграждането на газовия интерконектор с България е приоритет за Сърбия,

...
Изграждането на газовия интерконектор с България е приоритет за Сърбия,
Коментари Харесай

Зорана Михайлович: Изграждането на газовия интерконектор с България е приоритет за Сърбия

Изграждането на газовия интерконектор с България е приоритет за Сърбия, защото дава опция за диверсификация на доставките, сподели през днешния ден министърът на минната индустрия и енергетиката Зорана Михайлович в утринното предаване на сръбската телевизия Хепи.

На Сърбия й липсва свързаността с района. Тя би трябвало да се свърже с Босна, с България, с Хърватия , тъй като това е значимо за нас. Със сигурност в бъдеще ще се употребява газ. Повече снабдители на газ значи по-сигурна стопанска система. Изграждането на междусистемна връзка с България е най-важният план за нас, сподели Михайлович.

По мотив вчерашния телефонен диалог сред сръбския президент Александър Вучич и съветския президент Владимир Путин, след който стана ясно, че  Сърбия ще подписа тригодишен контракт за съветски газ при удобни за Белград цени, сръбската министърка на енергетиката разяснява, че е доста добре, че има подобен контракт, защото той означа спокойна зима.

Цената е добра , както и интервалът от три години, колкото сподели президентът, че ще бъде в действие договорът. Ще получим 2,2 милиарда кубични метра газ на цена към 400 $ , която ще зависи от цената на петрола, сподели Михайлович, представена от Танюг.

Тя добави, че ще има договаряния с Газпром за останалото нужно количество , само че получената цена е най-ниската спрямо доста страни в Европа и означи, че някои прилежащи на Сърбия страни към този момент имат проблеми.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР