Изграждането на един талант в музиката още от най-ранна възраст

...
Изграждането на един талант в музиката още от най-ранна възраст
Коментари Харесай

Светлана Струнджева: За мен е достатъчно да запаля искрицата

Изграждането на един гений в музиката още от най-ранна възраст е дълъг развой, изискващ самообладание, значително старания и упорита подготовка, сподели пред Радио София Светлана Струнджева, началник на детската вокална група " Сладки пуканки " в Националния замък на децата. То е нещо огромно, само че и зависи от разнообразни фактори и от доста хора. На първо място са музикалните данни на детето, мотивацията му,  дисциплината и от това до каква степен то може да надгради себе си. След това идват търпението и уменията на преподавателя, който работи с него, и отдадеността на родителя:

При мен идват деца, които обичат да пеят и да се изявяват на сцена и аз единствено оказвам помощ.  За мен е задоволително да запаля искрицата... Запаля ли тази искрица във всяко дете, видя ли грейналия взор, нещата са станали. Първите деца, с които сме работили дружно със брачна половинка ми, към този момент са преподаватели и те дават на 100 % това, което са получили преди време.

Децата от група " Сладки пуканки " вземат участие в доста национални и интернационалните състезания, където печелят разнообразни влиятелни награди. Последните са едвам отпреди една седмица - две първи и една втора премия от Националния конкурс " Орфеева заложба " и Гран при от състезанието " Абанико ". Сред децата има и такива с по-ярко изявени гласове данни, по-артистични и те получават шанса да вървят по-бързо напред и да се изявяват самостоятелно. Важно е, обаче, когато се построява един гений, той да бъде развъртян многопосочно - певческият гений да бъде подкрепят със солфеж, с преодоляване на музикален инструмент. По-нататък разумният път на развиване минава през музикални учебни заведения и учебни заведения по изкуствата, счита ръководителят на " Сладки пуканки ".

Коментирайки известните телевизионни формати с музикална устременост, Светлана Струнджева уточни, че от една страна се радва на триумфите на децата, само че и тъгува, когато те остават " задоволително разочаровани и неразбрани ", както и за това, че неведнъж трудът на нейните сътрудници остава в сянка, не постоянно се отдава дължимото на хората, които са работили и са построили тези реализатори, с цел да стигнат до форматите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР