Изграждането на Бронзовата къща на мястото на съборения мавзолей в

...
Изграждането на Бронзовата къща на мястото на съборения мавзолей в
Коментари Харесай

"Бронзовата къща" трябва да е завършена най-късно до 27 юни

Изграждането на " Бронзовата къща " на мястото на съборения пантеон в София стартира през днешния ден, като Столичната община е сложила период за привършване до 25 юни. От посолството на Австрия в България са поискали два дни повече - до 27 юни.

Това сподели пред " Дневник " Малина Едрева - ръководител на комисията по просвета на общинския съвет. Ако до 18 юни не е построена основата на скулптурата, планът ще бъде преустановен, сподели още тя, като се базира на график, направен взаимно сред общината и посолството.

" Бронзовата къща " е по план на живеещия в Австрия художник Пламен Деянофф. По предложение на австрийското посолство Столичният общински съвет утвърди слагането й на мястото на мавзолея за една година през ноември предходната година след серия от публични разисквания и тежък спор.

По проект кулата трябваше да бъде построена за началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през януари и да остане до декември. Скулптурата ще има и символно значение за връзката сред България и Австрия, която поема председателството по-късно.

Изграждането обаче се забави доста, като първите детайли от структурата бяха сложени на площадката край Градската градина на 2 май. Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова изрече вяра, че скулптурата ще бъде приключена до 2-3 седмици. В края на май сглобките бяха отнесени от там, с цел да бъдат съединени в Асеновград.

Конструкторите на " Брозновата къща " са уверили основния проектант на София Здравко Здравков, че построяването на основата ще отнеме най-вече време, тъй като са нужни заварявания, уточни още Едрева.

Проектът се финансира от австрийската страна и частни български и австрийски компании, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия заместник-посланикът на Австрия в България Томас Щьолцл.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР