Изграждането на АМ Струма“, Лот 3.2, се предвижда да бъде

...
Изграждането на АМ Струма“, Лот 3.2, се предвижда да бъде
Коментари Харесай

Шишков: Участъкът Лот 3.2 от АМ „Струма“ ще бъде готов до 2027 г.

Изграждането на Автомагистрала „ Струма “, Лот 3.2, се планува да бъде осъществен в програмен интервал 2021 – 2027 година със средства по Програма „ Транспортна съгласуваност “ и националния бюджет, защото финансирането от фондовете на Европейски Съюз не покрива напълно цената на капиталовото желание.

Това съобщи в отговор на депутатски въпрос служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Към момента продължава осъществяването на два контракта в границите на Лот 3.2, финансирани понастоящем със средства от държавния бюджет. Това са: Договор за осъществяване на мониторинг върху популациите на два типа сухоземни костенурки и два типа змии в сектора на първокачествен интернационален път 1-1(Е-79), преминаващ през Кресненския пролом. В края на октомври е завършило наблюдението за есенния сезон 2022 година

И Договор за разработване на механически план и осъществяване на част от ограниченията за намаляване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), посредством създаване и модифициране на оградни и дефрагментационни уреди по път I-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на Автомагистрала Струма Лот 3.2) и повишение на сигурността в сектора, заяви министър Шишков.

Той уточни, че са планувани и редица действия с оглед повишение на пътната сигурност.

„ Предвид неналичието на сектори с обезпечена видимост в Кресненското дефиле е въведена възбрана за изпреварване по цялата дължина на сектора, към 15 км, посредством физическо делене на платното за придвижване с слагане на гъвкави ограничители и знаци (забранено изпреварването).

Всички рискови завои са сигнализирани със съответните пътни знаци, изпълнена е хоризонтална маркировка – осова двойна непрекъсната линия, с разстояние сред линиите, изпълнено в червен цвят, крайни линии; инсталирани са светлоотразители при тунелите и укрепителните стени, инсталирани са кабари при тунелите. Въведени са спомагателни ограничавания на скоростта, в сходство с условията на Наредбата за планиране на пътищата “, означи Шишков.

По думите му характерните консервационни цели за предпазени зони „ Кресна – Илинденци “ и „ Кресна “, които са наранени от трасето на плана за Лот 3.2, са избрани и на 25 октомври 2022 година са били издадени заповеди на Министерство на околната среда и водите за тези зони.

Предстои да бъде изработен преглед/анализ на сходството на изводите от отчета по оценка на съвместимостта, надлежно Решението по Оценка на въздействието върху околната среда, с одобрените характерни и подробни цели за запазване на засегнатите от плана предпазени зони от мрежата „ Натура “. В взаимозависимост от резултатите от разбора ще се подхващат идващите стъпки.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР