Изграждане на въжена градина в парк Ксилифор е целта, за

...
Изграждане на въжена градина в парк Ксилифор е целта, за
Коментари Харесай

ТД „Трапезица 1902” набира дарения за създаването на въжена градина на Ксилифор

Изграждане на въжена градина в парк Ксилифор е задачата, за чиято реализация ще събира средства тази година Туристическо сдружение „ Трапезица 1902 ” на благотворителен коледен бал. Първото подаяние за градината към този момент е реалност – то е от „ Уолтопия “ ООД и съставлява оборудването, което ще се инсталира, с цел да се построи въжената градина.

На повече от век е традицията за благотворителните балове на локалните туристи. На 13 декември 1903 година Настоятелството на туристическо сдружение „Трапезица“ за пръв път кани жителите на Велико Търново на Благотворителен бал в салона на читалище „Надежда“. Събраните средства в размер на 173.85 лева са употребявани за благоустрояване и залесяване в региона на Руския монумент на Света гора.

Зимното празненство се трансформира в влиятелно и предстоящо с неспокойствие и наслада светско събитие, а дарените средства се оползотворяват за разнообразни благородни начинания. През 1905 година с парите от благотворителния бал се залесява поречието на река Янтра с тополи и орехови дръвчета, през 1906 година – за печатане на първия туристически Пътеводител на Велико Търново и района, квалифициран от Туристическото сдружение. През 1914 година парите са помогнали за възобновяване на опустошения от земетресението през 1913 година туристическа хижа на Царевец.

22 август 1907 година излиза от щемпел „Пътеводител на Велико Търново“ – съвременно, съобразено с европейските трендове в този род издание.

Обнародването му става факт с помощта на дарителския жест на Търновския областен съвет – 1000 лева, на Общинския съвет – 400 лева, на княз Фердинанд І Сакскобургготски, както и на неуморимите дейци на туристическото дело Леон Филипов, Димитър Багрилов, инж. Христо Сапаров, арх. Георги Козаров, Петър Тереев, Екатерина Минчева и други

Настоятелството на туристическото сдружение взема родолюбивото решение средствата от продажбата на Пътеводителя да се употребяват за градеж на Първата туристическа хижа на хълма Царевец, а 300 лева да се дарят за построяването на хижа „Чумерна“.

На 25 август 1911 година стартира градежът на първата туристическа хижа в България. Хижата е публично открита на 24 май 1922 година на Петнадесетия народен туристически събор. Заедно с решението през 1910 година да се подари мястото на Царевец за изграждане на хижата, княз Фердинанд І подарява и 500 лв. с благопожелание „дружеството да работи все по този начин старателно за опазване на търновските старини, които би трябвало да бъдат скъпи за всеки българин“. Неговият жест е последван от Великотърновската окръжна непрекъсната комисия – 1000 лева, от Общинския съвет – 500 лева, от локалния гарнизон, Военната болница, редица известни и уважавани интелектуалци, лекари, банкери и частни лица, оповестени от Настоятелството за дарителни членове.

Двама стипендианти, за отлични спортни резултати, – Иван Сираков и Валерия Станева – излъчи управителният съвет на Търговско дружество „Трапезица 1902“ на възобновения Коледен благотворителен бал. На 13 декември 2007 година в благородната самодейност на сдружението се включиха доста и великодушни предприемачи, локални политици и членове на сдружението. Благотворителният бал бе открит от ръководителят на туристическото сдружение Паскал Паскалев. 2023 лева набраха уредниците за идното честване на 100-годишнината от оповестяване на Независимостта на България, събитие, към което Търговско дружество „Трапезица 1902“ е съпричастно.

4123 лв. бяха дарени за основаването на първия в България Музей на туризма и туристическите спортове.
През годините до 2017 година посредством Коледния благотворителен бал на туристите бяха обезпечени част от средствата за издаване на „Пътеводител на туристическите направления в община Велико Търново“, за направа на входен знак в местността Ксилифор, за разчистване и възобновяване на съществуващите пешеходни направления в крайградската зона на Велито Търново, за основаване на туристическа алея „ Горско царство “, за залесяване на парка за отдих Ксилифор и други

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР