Изграждане на технопарк край село Калековец е сред одобрените проекти

...
Изграждане на технопарк край село Калековец е сред одобрените проекти
Коментари Харесай

Наливат над 23 млн. лева от Европа в новия технопарк край Пловдив

Изграждане на технопарк край село Калековец е измежду утвърдените планове през Концепция за интегрирано териториално развиване.  Общата стойност на плана е за над 90 млн. лв., като задачата е да се оползотвори оптимално икономическия капацитет на Южен Централен регион, като център на промишлеността в страната. В плана са общините Пловдив, „ Марица ”, Куклен, ТИЗ и още няколко компании и клъстери от региона.
Прочетете още
В три от плановете през концепцията е залегнало построяването на инфраструктурата във високотехнологичният парк за нововъведения край село Калековец. Тя е на повърхност от 2,6 млн. кв. м, като бе една от локациите, които се предлагаха на Фолксваген да построи своя цех.  

Първият от плановете е на стойност от 9,8 млн. лв., като той е за създаване на нов колектор за отпадъчни битови води в индустриалната зона до село Калековец. Посредством нужната ВиК инфраструктура ще води същите от индустриалната зона до северен обходен колектор на гр.Пловдив, а оттова в ПСОВ – Пловдив.  Първата активност е  изграждане на колектор за отпадъчни битови води от индустриалната зона до село Калековец с потенциал от 150 куб.м на час, както и трасе от 9 км до Пречиствателната станция.

С 12 млн. лв. пък се предвижда  създаване на пътна инфраструктура. Това включва построяването на 7 км общински улици на територията на технопарка, както и 5 км велоалеии по тях.

Последната активност е за 1 млн. лв., като е за създаване и въвеждане в употреба на 1 бр. основна станция 110 kV „ Калековец “.

С трите действия ще се обособи и така наречен технопарк, който ще е подготвен да одобри вложители на новата си територия. В същото време от АПИ считат да разширят пътя от Автомагистрала „ Тракия ” до другата част на индустриалната зона и самото село.  Средствата оттова се плануват от републиканския бюджет.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР