Изграждане на мощности за формалдехидни смоли в Казанлъшко и протестът

...
Изграждане на мощности за формалдехидни смоли в Казанлъшко и протестът
Коментари Харесай

Депутати срещу завод за формалдехид, екоинспекцията: Рискът е като от слънчево изгаряне

Изграждане на мощности за формалдехидни смоли в Казанлъшко и митингът на локалните поданици бе взет драговолно от депутати и от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия през днешния ден, които даже се скараха, че не са обединили старания към разрешаване на казуса, а всяка група работи самостооятелно. Става въпрос за капиталово желание на " Кастамону България АД " да разшири производството си, като сдружението създава в този момент в с. Горно Сахране ПДЧ.

Така през днешния ден от левицата бяха поканили в Народното събрание представители на сдружението, което се опълчва на капиталовото желание, дружно с кметовете на двете най-близки села - Горно и Долно Сахране. А оказа се, редом, от ГЕРБ са пратили въпрос по линия на парламентарния надзор, до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Общото изказване на всички е, че новите съоръжения крият риск по няколко посоки - замърсяване на водата и въздуха, като питейната вода на всички обитаеми места в района, в това число Павел баня, Казанлък, Стара Загора, в Ямболско, се подсигурява от намиращия се в непосредствена непосредственост язовир Копринка, както и риск от " второ Хитрино " (по думите на депутата Иван Ченчев) заради обстоятелството, че Горно Сахране се намира на границата с подбалканската жп линия София-Бургас, а в непосредствена непосредственост (от другата страна на линията) е Долно Сахране, наоколо и до първокласния Подбалкански път.

Питания

" Предвижда се потенциалът на инсталацията да е 164,4 тона дневно, 60 000 тона годишно. Формалинът ще се съхранява в надземен контейнер от 190 куб. м., готовите смоли също в надземни резервоари - над 10 на брой, общо над 700 куб.м. Консумацията на вода ще скочи от 5000 на 1000 кубика. Отработената вода попада в почвата в река Габровница и язовир Копринка. Предвижда се изпускане на излъчвания до три часа на денонощие. Това са отровните метанол, въглероден оксид, диметилов етер, формалдехид и други Тоест, има риск от замърсяване на въздуха, водата и подпочвените води ", пишат от ГЕРБ до Карамфилова и питат:

Кой е изготвил оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), може ли тази оценка да се ревизира, дали е осъществена оценка за заплаха за подпочвените води при повреда и въобще съществува ли заплаха от индустриални повреди, " които да доведат до пожари, гърмежи и опустошения на намиращите се на метри от индустриалната площадка жилищни, просветителни, административни, инфраструктурни и железопътни обекти ".

За социалистите казусът се крие и в близкото разстояние на завода от обитаемото място (около 300 метра). " Ще предприемем промени в законодателството за сходни химически фабрики да има наложително разстояние от обитаеми места, тъй като такова нещо сега няма и с това се злоупотребява от избрани вложители и компании " - даде поръчка (като не е ясно по кое време ще се предприеме тази законодателна самодейност като този парламент по всяка възможност ще " живее " до началото на февруари).

Проблеми няма

ОВОС-ът на капиталовото предложение (ИП) може да се открие на страницата на районната екоинспекция () в Стара Загора, като най-общо в него се показва, че няма риск за водата, въздуха и хората в района, а при повреда, вредата за популацията ще се равнява на най-обикновено слънчево изгаряне. Но пък излиза наяве, че формалин евентуално ще се транспортира и с влака. 

Реализацията на ИП не планува промени в отпадъчните води от инсталацията. Площадката планувана за реализацията му се намира на сегашната промишлена площадка на компанията, ситуирана в устройствена зона предопределена за индустриални и складови терени, според общия организационен проект на Община Павел баня - четем.

" Доставянето на суровина ще се прави както досега, до в този момент се е доставял формалин за индустриалния развой на инсталацията, а с реализацията на ИП ще се доставя метанол за задачите на индустриалния развой на формалин. Съответно формалин няма да се транспортира до площадката. "

Отчетено е, че заводът граничи с жп линия и е наоколо до Подбалканския път.

" При нужда от доставки на първични материали или изнасяне на продукция има опция за прилагане на жп или авто превоз " - се показва обаче.

Независимо, че не са прегледани разнообразни други възможности по местонахождение, няма подозрение, че това е най-подходящата площадка, установяват още екоинспекторите. Посочват и, че до момента не са установявани отклонения от нормите излъчвания замърсяване от активността на предприятието. Но реализацията на ИП ще докара до употреба на още един източник на формалдехид и органически въглерод в атмосферния въздух. Признва се обаче, че Община Павел Баня няма самостоятелен стационарен пункт за мониторинг на атмосферния въздух от Националната система за наблюдаване поради неналичието на огромни замърсители. Следователно, липсват данни за концентрацията на формалдехид в атмосферния въздух. Затова и за правенето на ОВОС-а в тази му част е употребен математически модел, изводът от който е следният: " Изчислените фонови равнища на формалдехид в околните обитаеми места са незначително ниски ".

" Предприятието все още е класифицирано като такова с невисок рисков капацитет по реда на Закон за опазване на околната среда, като направената оценка на риска демонстрира, че оптималните вероятни последствия за личния състав, популацията и околната среда от повреда, не могат да причинят загуба на човешки живот или съществени контузии отвън територията на обекта. ", написа още в отчета.

Слънчево изгаряне

А изводът за рисковете за хората:

" Изчисленията и симулациите в приложената оценка на риска демонстрират, че оптималните вероятни последствия за личния състав, популацията и околната среда от повреда, не могат да причинят загуба на човешки живот или съществени контузии отвън територията на обекта.

Засягане на жилищната част на с. Горно Сахране е допустимо само при пораждане на спешна обстановка с огнено кълбо на съществуващия контейнер с формалдехид, като тук е значимо да се означи, че този сюжет няма отношение към реализацията на ИП. В този случай въздействието върху хората ще се показва в епидермално изгаряне на кожата (I степен), което се равнява на слънчево изгаряне – съпроводено с болежка за 5 до 10 дни. Основно провали върху живота и здравето на хората може да се чака в рамките на индустриалната площадка. "

Заради броженията на локалното население има и на компанията.

" Инвестиционното предложение е в съгласие с всички способени институции - Изпълнителна агенция по околна среда, РЗИ - Стара Загора, Басейнова дирекция Източнобеломорски регион, Дирекция Пожарна сигурност и отбрана на популацията и други

Мнението на специалистите, изготвили Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда и на специалистите взели присъединяване при осъществяване на Експертня съвет при Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора е, че при съблюдаване на ограниченията, 40 на брой, и заложени в Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда, инвестицията може де се осъществя ", се показва в него.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР