Изградените и въведени в експлоатации за производство на соларна енергия

...
Изградените и въведени в експлоатации за производство на соларна енергия
Коментари Харесай

Шефът на ЕСО очаква огромни излишъци на енергия в преходните сезони

Изградените и въведени в употреби за произвеждане на слънчева сила в България са повече от 3000 мегавата, като единствено през последната година и половина са присъединени 1700-1800 мегавата. При вятърните централи потенциалът е неизменен от 2012 година - към 700 мегавата. Това уточни пред Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

Той чака присъединението на още сред 1000 и 1500 мегавата солари през идната година.
 ЕСО влага близо 200 милиона лв. в държавни зарядни станции
Близо 200 милиона лв. ще бъдат вложени в държавни зарядни станции до 5 години

Планът е обвързван с огромната електрификация на превоза у нас

" Вследствие на присъединението на всички тези 1700-1800 мегавата нови ВЕИ мощности през тази година остатъците в системата през месеците април - май и по-късно септември - октомври, когато е най-ниското ползване на електрическа сила в страната, чакаме да бъдат големи ", съобщи той. По думите му това носи " голям риск пред действието на системата ".

Причината - липса на т.нар маневрени мощности, посредством които да се ръководят инсталациите с променлив темперамент на произвеждане: " Батериите на този стадий са най-бързата технология, която може да бъде построена, само че най-ефективната, която ще ни даде опция да съхраняваме индустриални количества електрическа сила, са помпено-акумулиращите централи (ПАВЕЦ) ".
 Кои са най-големите слънчеви паркове у нас?
Кои са най-големите слънчеви паркове у нас?

" Бумът " от планове се случва през последните две години

Липсата на такива маневрени мощности и нелоялни практики от страна на търговски участници у нас са довели до глоба от 900 000 евро за България след остатък от 1176 мегавата за час през април тази година, който е провокирал систематични проблеми из Европа.

В същото време Цачев беше безапелационен, че стандартните и базови централи са с голяма значителност: " В момента товарът в страната е 5100 мегавата. По това време на годината производството на електрическа сила от ВЕИ е общо 760 мегавата - 600 мегавата от слънчева сила и 160 мегавата от вятърни мощности ". Затова и по думите му развиването на " зелената " енергетика минава през системи за предпазване и нискоемисионни мощности като АЕЦ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР