Изградени са над 1400 метра тунели от най-мащабния жп проект

...
Изградени са над 1400 метра тунели от най-мащабния жп проект
Коментари Харесай

Изградени са над 1400 м тунели от най-мащабния жп проект

Изградени са над 1400 метра тунели от най-мащабния жп план „ Модернизация на железопътен сектор Елин Пелин – Костенец “. Отсечката включва и най-дългия жп тунел на Балканите, който е 7-километров и е формиран от 2 тръби.

Изграждането на първата част от трасето – от Елин Пелин до Вакарел, стартира през юли 2021 година Да момента са осъществени изкопни действия и първична обшивка на 694 м от единия тунел и на 728 м от втората тръба.

Участъкът Елин Пелин - Вакарел е част от главната жп автомагистрала по направление Изток – Запад. Той се построява и финaнcиpa по пpoгpaма „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “ 2014 -2020г., като се възнамерява да бъде включен и в стратегия „ Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт “ 2021 – 2027г. След приключването на модернизацията, пътничecĸи влaĸoвe ще могат да се движат по маршрута cъc cĸopocт 160 ĸм/ч, а тoвapнитe - cъc 120 ĸм/ч. Πoдoбнo cъopъжeниe нe e cтpoeнo y нac oт средата на 20-ти век.

Трасето е с дължина 20 км и е част от план „ Модернизация на железопътен сектор Елин Пелин – Костенец “. Изграждането на тази част от жп автомагистралата е най-мащабния план в оперативна стратегия „ Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa “. С реализацията му ще бъдат осъвременени над 51 км железопътни линии, както и 5 жп гари и спирки по трасето. Предвижда се още да бъдат отстранени всички пресичания на едно равнище сред железопътния превоз, автомобилното придвижване и пасажерите.

Очаква се в края на 2027 година жп линията от Елин Пелин до Вакарел да бъде приключена.

Повече информация за плана можете да намерите тук

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР