Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен

...
Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен
Коментари Харесай

Обмислят създаване на спецзвено за престъпления против природата и животните

Изготвени са план на конструкция и функционалности, в това число и планиран финансов план за нов бранш в Министерство на вътрешните работи - „ Престъпления срещу околната среда, дивата природа и животните “ към Главна дирекция „ Национална полиция “. Това излиза наяве от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, оповестен на уеб страницата на Народното събрание.

Въпросът е по отношение на институционализирането на звено за противопоставяне на закононарушенията срещу околната среда, дивата природа и животните, както и плануваните съответни ограничения и периоди за тяхното осъществяване.

Министър Демерджиев показва, че е завършила работата на междуведомствената работна група за основаването на профилирано звено „ Престъпления срещу природата “. Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен отчет и план на Споразумение за реализиране на съгласуваност и ефикасно взаимоотношение при определяне ограничението и предотвратяването на нарушавания и/или закононарушения срещу околната среда, дивата природа и животните.

Той добавя, че следва координиране на документите и насрочване на дата на сключване на съглашението. Демерджиев заяви, че следва създаване на оферти за обезпечаване на щатни бройки и нужните финансови средства за действие на звеното.

Скоро два случая, свързани с принуждение върху животни, бяха разследвани. Софийският градски съд остави за непрекъснато в ареста Захари Шулев, който бе упрекнат за принуждение над кучето Мечо. Обвиненият бе арестуван откакто в медиите и обществените мрежи бяха оповестени клипове, в които се вижда изключително грубо принуждение от страна на Шулев върху кучето. Инциденът стана на 24 октомври в кв. " Карпузица ".



На 21 септември стана известно, че Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе открит мъртъв със следи от огнестрелна рана в региона на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и образувал двойка в дивата природа на България.



В изявление за Българска телеграфна агенция контрольор Камен Николов от бранш " Зоополиция и кинология " при Главна дирекция " Национална полиция " уточни, че във всяка регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи има избрани чиновници, които да проверяват закононарушения против животни. Сигнали могат да се подават във всяко районно ръководство и на незабавния телефон 112. Той напомни, че от 2011 година деянията на свирепост по отношение на животни се смятат за престъпно действие, разследвано от полицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР