Изготвената оценка от експертите на каузата “SOS Залесяване Мисия 2023:

...
Изготвената оценка от експертите на каузата “SOS Залесяване Мисия 2023:
Коментари Харесай

15 000 новозасадени фиданки от видовете цер, благун и космат дъб ще възстановят 30 декара опожарени гори в Стамболово с подкрепата на Нестле България

Изготвената оценка от специалистите на идеята “SOS Залесяване Мисия 2023: Възстановяваме опожарените гори на Стамболово ” указва нужния брой дръвчета за сполучливото възобновяване на горския терен, както и точните дървесни типове, съобразени с климатичните особености и локалната почва, тъй че да се подсигурява над 80% прихващане и висока резистентност против пожари.

Целевото залесяване на опожарените територии в Стамболово се базира на сложен метод, отчитащ вземане предвид с климатичните особености, локалните почвени характерности, естествената растителност на региона, както и локалното биоразнообразие и потребностите от опазването и възобновяване му.

 15 000 новозасадени фиданки от типовете цер, благун и окосмен дъб ще възстановят 30 декара опожарени гори в Стамболово с поддръжката на Нестле България

Районът на Стамболово се характеризира с извънредно високо биологично многообразие и е разгласен за орнитологично значимо място от международно значение. Тук се среща разнообразна растителност, сухулюбиви гори (ксерофилни), формирани главно от благун (Quercus frainetto), окосмен дъб (Q.pubescens) и цер (Q.cerris).

Подборът на 15 000 фиданки е разпределен сред тези три съществени типа, които са типични за местността, и естествено подобаващи и устойчиви на сухите климатични условия.

Фиданките ще бъдат доставени от разсадници наоколо до района на Стамболово, тъй като, заради забележителната вътревидова неопределеност в множеството български дървесни типове, е неприемливо да се употребяват такива, които не са от региона на залесяването.

Използваните фиданки ще са с оптимално необятен локален генетичен материал, основани от резници или семена от доста дървета, а не от едно или няколко дървета, с цел да се подсигурява устойчивостта им.

 15 000 новозасадени фиданки от типовете цер, благун и окосмен дъб ще възстановят 30 декара опожарени гори в Стамболово с поддръжката на Нестле България

Почвоподготовката и ограждането на терена са наложителни за сполучливото залесяване.

Поради извънредно сухия интервал през септември и октомври, процесът на почвообработка и ограждане бяха изместени по отношение на първичните проекти за края на ноември, когато има влагонасищане на почвата, а дейното залесяване ще се случи напролет на 2024 година.

 

“SOS Залесяване Мисия 2023: Възстановяваме опожарената гора на Стамболово ” на Нестле България е с дълготрайност от три години и включва с изключение на експертна оценка, подготовката на почвата, ограждането и залесяването с 15 000 фиданки и тригодишен интервал на дейно развъждане на новосъздадената гора с напояване, прекопаване и презасаждане, с цел да бъде обезпечен крайният резултат – сполучливо прихващане на над 80% от дръвчетата и действително възобновяване на опожарената гора на Стамболово.

 

Повече за SOS Залесяване

Каузата „ SOS Залесяване “ е част от световния ангажимент на Нестле към запазване на околната среда. Компанията има за цел да реализира нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година, да засади 200 милиона дръвчета в страни, в които добива първични материали  и си е сложила за цел да употребява 100% възобновима електрическа енергия в своите интервенции до 2025 година „ SOS Залесяване “ е продължение на самодейността „ Залесяваме Активно “ от 2022 година, в границите на която благодарение на доброволци бяха засадени над 10 000 дъбови фиданки, подкрепяйки плана на Столична община „ Новата гора на София 2 “.  С „ SOS Залесяване “ Нестле България прави идната крачка като от доброволчески акции по залесяване минава на професионална и дълготрайна грижа в границите на 3 години за гори, наранени от естествени бедствия.

Съвместно с общинската администрация и с поддръжката на Министерство на земеделието „ Нестле България “ e създаден акуратен проект от няколко етапи за реализиране на поставените цели по един резистентен и съгласуван със спецификата на региона метод. „ SOS Залесяване “ е идея, която ще сътвори положителни практики за сходни процеси и ще насърчи поддръжката за сходни начинания в задачата за по-добра и зелена околна среда.

 

 

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР