Изготвен е списък на специалности с очакван недостигДържавният-план прием за

...
Изготвен е списък на специалности с очакван недостигДържавният-план прием за
Коментари Харесай

МОН стимулира приема в приоритетни направления

Изготвен е лист на специалности с предстоящ дефицит

Държавният-план банкет за тази година е преструктуриран с 5% от профилирани към професионални паралелки, акцентира министър Красимир Вълчев

Министерство на образованието и науката подтиква приема в предпочитаните професионални посоки, които се търсят от пазара на труда, и с съвсем 50% е понижило приема в професионалните посоки, в които има нерационално търсене на висше обучение, заяви министър Красимир Вълчев пред участниците в кръглата маса на тематика „ Бизнес и висше обучение ” тази седмица.

От 2016 година към този момент има опция Министерски съвет да контролира приема единствено в държавните висши учебни заведения в сходство с качеството, реализацията и упования дефицит на пазара на труда в съответното професионално направление. Това са посоки, по които днешното търсене на пазара на обучение е по-ниско в сходство с бъдещите потребности на пазара на труда.

Дават се и втори стипендии за студентите в предпочитани посоки от няколко години, с цел да се подтиква включването на младежите, уточни министърът. Обмисля се даване и на трета стипендия за покриване на таксите в професионалните посоки с максимален предстоящ дефицит на пазара на труда – физически, химически науки, математика, заяви министърът.
още по тематиката
В съпоставяне с 2015 година, приемът в направленията „ Икономика ” е намалял с 51%, в „ Администрация и ръководство ” – с 61%, а в „ Политически науки ” – с 41%, уточни Красимир Велчев. За сметка на това е повишен приемът в частните учебни заведения по тези посоки и в този момент стои въпросът до каква степен и там е нужна регулация.

В региона на професионалното обучение в партньорството с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е направен лист на специалностите с предстоящ дефицит на пазара на труда и от есента за тях ще има в допълнение финансиране, опция за образуване на маломерни паралелки. Предстои одобряване и на така наречен предпазени специалности.

Министър Вълчев означи, че държавният-план банкет за тази година е преструктуриран с 5% от профилирани към професионални паралелки. Ако предходната година съотношението е било 49% на 51%, то за тази година проектът е 44 на 56%. Занапред следва преструктуриране към профили и специалности,  които се учат в математически гимназии, към естествени науки, информатика и най-много специалности, изучавани в техническите професионални гимназии.

Ключово е да подобрим компетентностите, в които имаме максимален недостиг – природо-математическите, новите умения на 21 век, уточни още министър Вълчев. Той дефинира като едно от огромните достолепия на Закона за предучилищно и учебно обучение това, че е възприел така наречен компетентностен метод.

„ Ние не знаем през днешния ден какви експерти ще ни бъдат нужни след 20-30 години, само че сме сигурни, че всеки един възпитаник би трябвало да има езикови умения, всеки един би трябвало да има математически умения, по естествени науки и новите умения – предприемачески,  креативност и може би най-важното умеене – да учи. Ако успеем тези неща да вплетем във всички стратегии и действия по ползи, ще сме постигнали огромна част от задачата пред нас ”, заключи министърът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР