Изготвен е План за безопасност и здраве относно Паметника на

...
Изготвен е План за безопасност и здраве относно Паметника на
Коментари Харесай

Готов е планът за безопасност, свързан с демонтажа на Паметника на Съветската армия

Изготвен е План за сигурност и здраве по отношение на Паметника на Съветската войска , заяви регионалната шефка на област София Вяра Тодева в четвъртък.

Дотук се стигна, откакто по-рано Тодева сподели, че преместването на монумента е приоритет на регионалната администрация. За задачата обаче е наложително правенето на План за сигурност и здраве. Той би трябвало да разказва отговорностите на работещите на обекта, последователността на работата, реда за превоз и депозиране на материали и т. н.

В четвъртък Тодева заяви, че проектът е към този момент направен и е предаден за утвърждение на способените органи на Столичната община. В формалното известие не се прецизира какво тъкмо включва проектът.

„ Уверяваме жителите, че въпросът за пренасяне на скулптурните фигури и барелефи се придвижва по допустимо най-ускорения законов път “, се споделя още в изказването.

В началото на месеца Тодева сподели, че преместването на паметника е приоритет на регионалната администрация. Последва обаче акция на „ Левицата! “ , която към паметника, с цел да спре преместването му. Към протестните дейности на партията на Мая Манолова се причислиха и представители на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ .

На идващия ден Тодева, че преместването най-вероятно няма да се случи до края на годината по административни аргументи.

На 15 август обаче регионалната шефка разпореди незабавно да се изготви проект за сигурността на паметника. Това стана след заповед на основния проектант на Столичната община и протокол за оглед, изпратен от кмета на регион „ Средец “ Трайчо Трайков .

Във Facebook той заяви, че е установено предаварийно положение на детайли от обекта и се предлага към него Той настоя и категорично да бъде неразрешено да се слагат преместваеми обекти като шатри, палатки и други сходни, каквито са условията.

В четвъртък жители се събраха на демонстрацияс претенции за ремонт на паметника пред постройката на регионалния шеф на област София. Събитието беше проведено от „ БОЕЦ “ . От организацията оповестиха, че са внесли публично своя проект за ремонт, като са сложили съответни периоди за осъществяване на стъпките.

През март Столичният общински съвет реши монументът да бъде изместен и експониран в музей и разпореди на кмета да изиска това от страната. Служебният кабинет обаче не предприе никакви стъпки и едвам постоянното държавно управление на Николай Денков през август промени отчасти статута на паметника.

Така от обществена държавна благосъстоятелност той стана частна държавна. По този метод ръководството му се дава напълно на регионалния шеф на София-град.

Събарянето на паметника влезе и в предизборната акция за кмет на София на двама от претендентите. Васил Терзиев ( " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Спаси София " ) и Вили Лилков (инициативен комитет) оповестиха, че не желаят Паметникът на Съветската войска да бъде в Княжеската градина. Терзиев обаче настоя това да стане безвредно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР