Изгорените коли, престрелките . . . На хората им писна

...
Изгорените коли, престрелките . . . На хората им писна
Коментари Харесай

В крепостта на шведската крайна десница избирателите са отвратени от престъпността

" Изгорените коли, престрелките... На хората им писна " - в града, най-масово дал своя вот в неделя за шведската последна десница, която към този момент е на крачка от властта, вотът е отражение на паниката от престъпността и бандите от имигрантските покрайнини.

Сьобо - община с 20 000 поданици в южната част на скандинавската страна, даде 42,7 на 100 от гласовете си за " Шведските демократи " (ШД) и им обезпечи огромна преднина, каквато получиха също в други градчета и села от района.

На централния площад на дребното градче в региона Сконе, където живее съвсем половината население на общината, 49-годишният Хама Абдула родом от Северен Ирак, подрежда сергията си с плодове и зеленчуци.

" Изгорените коли, престрелките... Такива неща се случват в Стокхолм, в Гьотеборг и другаде, чел съм го по вестниците. В Сконе обаче се случват най-често ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

" На хората им писна. Мнозина мои другари са имигранти, обаче гласоподаваха за ШД ", твърди търговецът, без да каже кого е подкрепил той самият.

Топ 5

Ръководена от Ими Окешон, роден и живеещ в този район, партията за пръв път стана в неделя втората политическа мощ в Швеция с над 20 на 100 от гласовете.

Наследила една неофашистка формация при основаването си преди 34 години, групировката храни очаквания да взе участие в идващото държавно управление или най-малко в новото болшинство на десните сили, в случай че успеха ѝ бъде доказана от окончателните резултати, предстоящи до четвъртък.

Наред с доста други прилежащи общини в Сконе Сьобо е цитадела на ШД, откогато крайнодясната партия влезе през 2010 година в Народното събрание на вълната на антиимигрантските настройки.

По тихата пешеходна основна улица, с дървета от двете страни, както и в доста други шведски градчета има кафенета, фризьорски салони и пицарии.

На 40 минути път е Малмьо, третият по величина град в страната - той бе измежду първите, в които започнаха да си разчистват сметките незаконни банди - по-специално в бедните квартали, и известия за това помрачиха новините от Швеция.

Всичките пет общини, дали своят вот най-масово за ШД, са в тази селска част на Сконе.

" Има толкоз престъпност, банди и престрелки в Малмьо и на всички места. Имам деца, които живеят там, и деца, които отпътуваха другаде ", споделя 66-годишната пенсионерка Маргарета Кристенсен и добавя, че в неделя за пръв път е гласувала за ШД.

" Аз също се махнах оттова ", прибавя пред Агенция Франс Прес някогашната възпитателка в детска градина.

Появили се първо тук преди 15 години, настройките да се гласоподава за крайната десница обгръщат повече селски региони и дребните промишлени градове, които до момента бяха цитадела на социалдемократите, най-голямата партия в страната от близо век

ШД съумя най-много поради вота на мъжете, работническата класа и ниско квалифицираните гласоподаватели.

Според Кент Халстрьом, 73-годишен гласоподавател на ШД, поданици на Сконе не са расисти, " само че би трябвало да имаме средствата, преди да решим да пускаме хора в страната ".

" Те гледат телевизия "

Общината записва по-малко правонарушения от прилежащите, а делът на жителите ѝ, родени в чужбина, е двойно по-малък от междинния за Швеция, който е към 20 на 100.

За едно удивително десетилетие северната страна с 10,3 милиона поданици одобри към 500 000 претенденти за леговище, множеството преди левицата да позатегне гайките след миграционната рецесия от 2015 година

" Но в случай че погледнете Сконе като цяло, ние пострадахме от имиграцията доста повече от останалата Швеция и без подозрение по-рано ", твърди Андре аф Гейерстам, локален народен представител от ШД.

Според мнозина шведи единствено допреди десетина години е било немислимо да си показват, че партията - считана в миналото за парий, ще стане първа в блока на болшинството в Народното събрание и ще има голямо въздействие.

Тя обаче постоянно страда от разнообразни ксенофобски изцепки на нейни деятели, въпреки че партията твърди, че прочиства редиците си.

По думите на Андре аф Гейерстам " елементарните хора " не считат ШД за расистка партия. " Това е (мнение на) специалистите от Стокхолм ", споделя той.

" Ние привличаме вниманието към проблеми, основни за елементарните хора. Много други политици (...) живеят в един прекомерно друг свят, който в очите ни в действителност не е същински ", прибавя общинарят.

Пристигнала преди 11 години от Афганистан, Вазма Мосамем, която учи за здравна сестра, споделя, че е разтревожена от мощната поддръжка за ШД.

" Хората не го споделят на глас, само че се усеща, че не обичат имигрантите (...) Те гледат телевизия и си мислят, че всички имигранти са идентични ", споделя тя.

" След като завърша, ще работя в Швеция. А братовчедите ми са лекари, те също работят, заплащат си налозите и всичко това е в интерес на Швеция - упорства момичето. - Но те не го виждат, те виждат единствено един-двама души, които правят закононарушения. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР