Изгоненият предстоятел на Руската църква у нас отец Васиан Змеев

...
Изгоненият предстоятел на Руската църква у нас отец Васиан Змеев
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Шпионинът отец Васиан изпълнявал поръчка от Кремъл за Охридската архиепископия

Изгоненият предстоятел на Руската черква у нас отец Васиан Змеев шпионирал в Северна Македония. Неговата задача била да подчини Охридската архиепископия на Руската патриаршия. Той правил всичко допустимо Светият синод да не признае македонската черква за автокефална, защото ще стане част от Вселенската патриаршия. Така ще се ограничи въздействието на съветската черква, което нейните шпиони свещеници се опитвали да предотвратят. Това довериха пред в Lupa.bg духовници, близки до патриарх Неофит.



По думите им самият татко на нашата черква изпълнявал разпореждане на Кремъл. Когато през 2017 година архиепископ Стефан изпратил писмо до Светия синод с молба да даде благословията си Охридската архиепископия да стане автокефална, дядо Неофит не го направил. 

„ Имало е среща по отношение на молбата на архиепископ Стефан. Тя била свикана от волоколомския митрополит Иларион с посредничеството на ловчанския митрополит Гавриил. В Светия синод по това време бил и дядо Тихон, по тази причина и той бил поканен. Присъствал е и човек, който да протоколира диалога, само че Иларион му споделил да си върви. Той наредил на патриарха да не дава отговор на настояването на охридския архиепископ, тъй като с него ще се занимава съветската черква. " Аз отивам в този момент в Скопие да се срещна със Стефан и да му обясня по какъв начин стоят нещата ", споделил митрополит Иларион на патриарх Неофит ". 

По време на срещата вратата не била затворена и диалогът бил чут от гости в Светия синод, описаха пред медията ни нашите източници.

Охридска архиепископия е поместна православна черква в Северна Македония, обособила се като независима църковна организация през 1945 година и самопровъзгласила се за автокефална черква на 17 юли 1967 година в Охрид, в границите на тогавашна Югославия. До 2022 година се намира под схизма, наложена от Сръбската черква, поради обвинявания че се афишира за автокефална едностранно в прорез с православната църковна традиция без единодушие на „ църквата-майка “ и в нарушаване на одобрения каноничен ред. През ноември 2017 година Светият синод на Македонската православна черква – Охридска архиепископия, отпред с архиепископ Стефан, се обръща с писмо до Светия синод в София с предложение да признае Българската православна черква  за своя църква-майка в случай че тя спомага за повдигане на схизмата и нейното самопризнание пред другите поместни православни църкви. На това предложение БПЦ реагира, само че сдържано и дипломатично като не се съгласява с името „ Охридска архиепископия “ и не позволява да влезе в евхаристийно общение с МПЦ едностранно заради неналичието към момента на приет каноничен статут и съществуването на прочут съветски патриаршески напън.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР