Изгоден живот край Черно море - слънчева България е мечтата

...
Изгоден живот край Черно море - слънчева България е мечтата
Коментари Харесай

Германците, които избират България като втора родина: Тук може да се живее много добре с 1000 евро

Изгоден живот край Черно море - слънчева България е фантазията на доста немски пенсионери. Страната предлага на преселниците редица преимущества пред живота в Германия. Какво би трябвало да знаят те и по какъв начин да се приготвят?

Подходяща дестинация за живот ли е България за немските пенсионери? Този въпрос задава икономическият портал business-on.de в просторен информативен материал за преимуществата и минусите на черноморската страна, написа " Дойче Веле ".

" В допълнение към разнообразната природа, ниските разноски за живот и евтините недвижими парцели, страната в Югоизточна Европа сигурно предлага доста преимущества за чужденците ", се споделя в публикацията.

Защо преместването в България е фантазия за доста германци в пенсионна възраст, питат създателите и цитират някои данни. Според тях през 2020 година в България публично са живеели 1481 немски жители. Само за 298 от тях се счита, че са се върнали назад в Германия през 2021 година, оповестява уеб сайтът.

Откритост и приятелско отношение към непознати култури

Освен българи, турци и роми в България живеят и руснаци, гърци, арменци, власи и помаци. В страната има доста разнообразни националности, другарски настроени към чужденците локални поданици и разнообразна просвета. Същевременно, в случай че желаете да живеете и работите в България, наложително е да знаете български, поучават създателите.

Благоприятният климат е различен мотив в интерес на страната. Съотношението сред броя на слънчевите часове на ден в Германия и България несъмнено е в интерес на черноморската страна, където има и приблизително 36 дъждовни дни по-малко на година, в сравнение с в Германия.

Междувременно в България идват по към 8 милиона туристи годишно. Страните в Южна и Западна Европа бяха развити туристически дестинации още през 60-те години на предишния век, до момента в който България стана известна едвам в края на 1990-те години, показва business-on.de. Балканската страна обаче печели точки с ненадминатото съответствие сред цени и качество измежду страните в Европейски Съюз, се показва още в публикацията.

Ниски разноски за живот

Особено морското крайбрежие с хубавите плажове и топлия климат сред май и септември са чудесно място за живот след дълго чаканото пенсиониране, твърди бизнес уеб сайтът. Като привлекателни дестинации са изброени Варна, Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Несебър и редица обитаеми места към Балкана и Рила.

Високото качество на живота и неналичието на всекидневен стрес са единствено две от многото аргументи за преселване в България на пенсионна възраст, разяснява уеб сайтът business-on.de. Цитирани са и данни на Федералната статистическа работа, съгласно които балканската страна е най-евтината страна в Европейския съюз. Твърди се, че разноските за живот в България са с близо 50% по-ниски от тези в Германия и се прави заключението, че немските пенсионери разполагат с двойно по-висока покупателна дарба, в случай че живеят в България.

Все по-актуален е въпросът за бедността измежду възрастните хора в Германия, показва публикацията и прецизира, че тъкмо това е една от аргументите преселването в България да е станало толкоз известно: " Със междинна пенсия от 1000 евро на месец германците мъчно могат да поддържат порядъчен стандарт на живот в родината си - изключително в огромните градове като Мюнхен, Хамбург или Франкфурт. "

Евтини парцели и положително възнаграждение за експерти

Авторите пишат, че недвижимите парцели в България са доста евтини. Те осведомят, че цените за едностаен апартамент могат да варират сред 30 000 и 50 000 евро. В селските региони имоти и къщи могат да се закупят и за 30 000 евро. Статията въпреки всичко предизвестява, че в провинцията лекарската помощ може да се намира и чак на към 30 километра разстояние, което би могло да е проблем за пенсионерите. Положително е обаче, че съглашение сред България и Германия разрешава на немските жители в България да останат членове на своята немска здравна каса.

Икономическият портал насочва и съответни препоръки към възможните немски преселници за това по какъв начин и къде да се записват, какви документи са им нужни и към кои институции следва да се извърнат.

Business-on.de написа, че България предлага изключително положителни благоприятни условия за възнаграждение на квалифицирани експерти и експерти. В доста браншове могат да се чакат хонорари над междинните, които стигат и до немски равнища.

Активни бизнес връзки

Статията обръща внимание и на околните стопански връзки сред България и Германия. Около 5000 немски компании имат близки бизнес връзки с черноморската страна, а към 1200 немски компании разполагат и със лични представителства в нея.

" В България може да се живее доста добре с 1000 евро ", написа бизнес порталът и отбелязва, че премествайки се, пенсионерите могат да избегнат бедността на старини в Германия. Изданието осведоми, че множеството немски емигранти в България живеят във Варна или Бургас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР