Изгнилата мантинела - Категорично това не е причина за катастрофата

...
Изгнилата мантинела - Категорично това не е причина за катастрофата
Коментари Харесай

АПИ: Категорично мантинелата не е причина за катастрофата на АМ Тракия

" Изгнилата мантинела - Категорично това не е причина за злополуката на Автомагистрала " Тракия ". П ричината ще обясни следствието. Днес ще създадем спомагателна ревизия, с цел да забележим дали ще се потвърдят данните за нашата инспекция. Причината съгласно нас е някъде другаде. Ясно е, че е остаряла и предстои на замяна, която ще се извърши до края на годината, само че се основава усещане за ограждане на пътищата. Участъците, които не дават отговор на актуалните нормативните условия сега, не значи, че са рискови. Нормативната уредба е развой, нещо, което сме построили по остарялата разпоредба, към момента е годно за прилагане, тъй като ограничаващите системи за пътищата са отговаряли на нормативните условия сега на слагането им ". Това изясни пред Българска национална телевизия Иван Досев, лен на УС на АПИ.
Същото изясни пред Нова тв и ръководителя на АПИ инж. Георги Терзийски - нямало гаранция, че в случай че вместо мантинела, имало бетонни блокове. Той приказва пред Нова телевизия. А на въпрос щяло ли е злополуката да бъде предотвратена, в случай че имало нещо друго, а не ръждясала мантинела, от отговора стана ясно, че мантинелата не е сменяна от 1995 година.
Смисълът на ограничаващата система не е да спре транспортното средство, а да ограничи навлизането му. Всяко прекъсване при избрана тежест ще докара до контузии на хората в транспортното средство, уточни инж. Иван Петков, Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " пред държавната телевизия. Ограничителната система се пресмята по този начин, че избран товар да може да бъде арестуван на несъмнено разстояние. Той акцентира, че тежкотоварен автомобил от този диаметър не може да бъде арестуван от ограничаващата система.
Автомобилният играч доцент Димитър Илиев беше безапелационен, че при тази злополука участниците в нея не са имали никакъв късмет, защото това е " 40-тонно желязо, преграда, което безусловно те връхлита от отсрещното платно, без ти да очакваш, движейки се със 140, което е ограничаването на автомагистралата. Реално тези хора са били обречени ". Що се отнася до мантинелата, Илиев я дефинира като изгнило желязо, което е било елементарно да се скъса. Той добави, че и при устойчиво оборудване, сходно развиване на събитията е било неизбежно поради тежестта на тира.
В момента на мястото на случая, където 5-ма души изгубиха живота си, а други 6 бяха ранени, се прави замяна на мантинелата и следва самостоятелна експертиза за уточняване на аргументите за случая.
Инспекция с самостоятелни специалисти на Автомагистрала " Тракия " след убилата петима души злополука с ТИР В този сектор има и различен проблем . Димитър Илиев удостовери, че там би трябвало да се вземат незабавни ограничения за ремонт на път я, защото там ограничаването е 90 км/ч, а дясната лента на процедура не може да се употребява, тъй като е в доста неприятно положение.
" Ремонт на този сектор ще бъде стартират в средата на септември ", съобщи Терзийски пред Нова тв, с конкретизиране, че го споделил още преди злополуката и че ремонтът ще се прави наесен, с цел да не се затруднява придвижването в този момент. Той въпреки всичко призна, че не може да каже дали при друго защитно оборудване нямаше да има такава злополука.
Според Иван Досев ремонтът ще бъде от 56 до 206 км на Автомагистрала Тракия и е бил авансово плануван. " От известно време се опитваме да намерим запас да изградим пътя в този сектор. Имаме индикация, че ще имаме средствата наесен ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР