Изглежда ми като късмет на акцията, че попадна на класическа

...
Изглежда ми като късмет на акцията, че попадна на класическа
Коментари Харесай

Как с пари от ЕС бе създадена българска мафия

Изглежда ми като шанс на акцията, че попадна на класическа скица, която сподели действителностите, които стоят зад такива престъпни структури и престижи ". Това разяснява пред Нова за акцията против Димитър Желязков - Митьо Очите в Бургас, Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за проучване на демокрацията.

" Хубавото е, че внезапно се видя,че при такива престъпни фигури няма случайности. Зад него има цяла мрежа от служители на реда, зърннайари, партийни структури. Като в учебник е ", съобщи Безлов.

" Очевидно, че тази компания не получава инцидентно поръчки. Очевидно е огромна на бургаския пазар и виждате, каква обязаност има ", уточни Безлов.

По думите му в другите огромни градове в България също има сходни охранителни компании, ръководени от някогашни полицейски чиновници, които печелят публични поръчки.

" За тази компания съответно, в случай че видите другите консултанти, какъвто е Митьо Очите – доста забавни лица, някогашни високопоставени полицейски чиновници, които в това число са работили по случаите с Димитър Желязков ", добави Безлов.

Според него обаче най-интересен измежду участниците в " Аркус - секюрити груп " е издигнатият от гражданската квота на Българска социалистическа партия зам.-председател на общинския съвет в Бургас – Бенчо Бенчев.

" Наричаме ги зърнари. Хората, които са концентрирали изключителни финансови средства в техните компании ", уточни Безлов. " През тях става едно преразпределение на централизация на земя и благосъстоятелност в селското стопанство ".

Експертът уточни, че първите 100 най-големи компании в бранша, множеството от които са фамилни, получават до 2014 година 70-80% от целевите европейски дотации.

" За тази година приказваме за 2,9 милиарда лева, които ще бъдат раздадени от еврофондовете като дотации ", акцентира Безлов.

" Няма по какъв начин да стане тази централизация без политика ", счита специалистът. " Този модел на централизация на земя стартира да се случва още от времето на САПАРД – предприсъединителните стратегии за Европейския съюз. След това нещата се форсираха неимоверно около европейските селскостопански фондове. Това са действително най-големите пари, които влизат в страната ", регистрира Безлов.

Той уточни, че самата централизация на земята е била съпътства
" Това в действителност е гръбнакът на селското стопанство сега ", акцентира Безлов. Според него няма по какъв начин тези структури да се отстранен без да се основат нови стопански проблеми. Това вероятно може да стане последователно, само че не е несъмнено, че политиците желаят да разрешат казуса със срастването на бизнес, политика и проведена престъпност.

Безлов уточни, че едрите земевладелци влагат във всички партии и по тази причина промените на властта не ги засягат.

" До 1944 година от Стамболов нататък всички политици се стараят да няма централизация в българското земеделие, с цел да не се случва това, което става сега. България е дребна страна и земята се концентрира в 100-200 индивида. Иронията е, че това се случва с европейски пари ", смята Безлов.

" Бенчев говореше, че Българска социалистическа партия не може без него ", регистрира специалистът. " Говорим за устойчиви, дългогодишни вложения във всички, които са на власт или имат късмет да дойдат на власт ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР