Изглежда малко перверзно, че ние се страхуваме – не, на

...
Изглежда малко перверзно, че ние се страхуваме – не, на
Коментари Харесай

Директорът на Пирогов: Не се страхуваме, мисля, че хората разбраха, че още не сме в пик

Изглежда малко перверзно, че ние се опасяваме – не, на бойна нога сме, подготвени за битка. Това сподели шефът на " Пирогов " доктор Асен Балтов по тематиката " ковид " пред Българска национална телевизия.
Смятам, че хората схванаха, че не сме стигнали пик и не можем да си позволим разхлабване на ограниченията. През идващите две-три седмици може да забележим, че ще се удвоят, дори утроят случаите, добави Балтов.
Някак хората не желаят да вникнат, че това са обстоятелства. Имаме тези случаи, лекуваме ги, борим се за живота им всяка минута, заключи Балтов, съгласно който би трябвало да издържим най-малко до 13 май – до тогава важи изключителното състояние към този момент.
Мисля, че щабът би трябвало да каже дали изключителното състояние да се удължи. Остава терзанието във всички сътрудници когато пристигна незабавен пациент дали е бил в контакт с ковид. Едно разхлабване може да докара до това да пламне една болница – единствено 5% имат някакви антитела, това не е задоволително за стаден имунитет. Може да се окаже, че всички медици в лечебните заведения в София да се заразят, добави Балтов.
Когато се затегнат ограниченията, когато съблюдаваме отдалеченост, има спад на случаите. В момента, в който отхлабим ограниченията, броят на случаите ще се усили – не мога да кажа какъв брой, разяснява шефът на " Пирогов ". Той предвижда, че пътуванията по Великден ще се отразят след 10 дни и то по провинцията. " Проблемите идват от тези, които са вирусоносители – които не знаят ", акцентира още веднъж Балтов.
2 медицински сестри и 2 санитари в " Пирогов " са се заразили с ковид на работа съответно с заболели от COVID-19, само че всички го карат в междинна към лека форма и шефът на болничното заведение изрази вяра те да оздравеят. Отделно обаче има още към 15 души – лекари, сестри и санитари, за които инфекцията е " привнесена " т.е. не е ясно от кое място тъкмо са се заразили. Никой от тях не е в тежко положение.
За край Балтов съобщи - в идващите години огромните регионални лечебни заведения би трябвало да се оборудват по-добре . Той изрази неодобрение и, че разпуснатият към този момент Медицински съвет не се е справил да направи малко управление за лекарите за медицински дейности в случаи с ковид.
Иначе в " Пирогов " интервенции се вършат единствено за онкоболни и при незабавни положение. " Работим, въпреки и с понижен потенциал, 30% бих споделил ", е оценката на проф. Балтов.
Още: " По-малко нарастване на дневна база на болните от ковид, няма нови болни медици "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР