изглежда е способен да презаразява в много по-висока степен от

...
изглежда е способен да презаразява в много по-висока степен от
Коментари Харесай

Наш учен: Омикрон се разпространява по-бързо заради имунен пробив, а не заради по-висока заразност

наподобява е кадърен да презаразява в доста по-висока степен от всички разновидности до момента. Тоест, за разлика от Делта да вземем за пример, който разчиташе на по-висока инфекциозност, с цел да си обезпечи разпространяване, Омикрон наподобява се осланя повече на дарба да пробива имунитета, с цел да заразява наново хора прекарвали инфекцията. Това написа преподавателят в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина, епидемиологът в като се базира на първо проучване от Южна Африка,. Той обаче акцентира, че или проучване, което не е минало самостоятелна критика. 

Д-р Петър Марков прави ангажимента, че данните за обстановката към момента не са задоволителни, в това число и при цитираното проучване. Това значи, че информацията към момента е непълна и надлежно разсъжденията му се опират малко повече на фундаментални правила в епидемиологията и вирусната еволюция и на над 20-годишния му опит с вируси. „ Постепенно, с излизането на нови данни, ще можем да забележим кои от тези кардинални разсъждения и прогнози ще се потвърдят изцяло, и кои по-малко “, написа доктор Петър Марков. Той прецизира, че появяването на Омикрон е в унисон с негова лекция, отдадена на бъдещето на SARS CoV-2 след края на пандемията, която е показал като посетител на Ковид-19 конференцията в София преди две седмици.
Д-р Фаучи: Омикрон евентуално не е толкоз рисков като Делта разновидността
Американски специалисти считат, че новият вид на ковид – Омикрон, не е толкоз рисков като „ Делта “. Новата му...

В нея доктор Марков показва главната си концепция, че вирусите, както и всички организми еволюират в посока максимализиране на своята приспособеност. На равнище популация от гостоприемници, най-хубавият метод да се изрази тя е посредством неговото репродуктивно число, което от своя страна е мярка за неговата предаваемост и се дефинира като общият брой заразѐни, които даден субект заразява. „ Колкото по-високо е репродуктивното число на един вирус, толкоз по-добре той се предава сред гостоприемниците си. Колкото по-успешно се предава един заразен сътрудник, толкоз по-добре приспособен е той в еволюционно отношение “, прецизира той.

Специалистът добавя, че съгласно еволюционната доктрина адаптираността или така наречен fitness, е постоянно относителна по отношение на средата, в която съществува даденият организъм. Т.е. организмите, включително и вирусите, се приспособяват към своята съответна среда и няма fitness по принцип. Това свойство постоянно е с оглед съответната среда, като има огромна разлика сред вируса в началните стадии на пандемията, когато всеобщо популацията е без имунитет, и еволюционната му тактика през по-късните интервали, както и след края ѝ, когато огромен дял от популацията ще има имунитет.

„ Еволюционната доктрина планува, че в среда на имунологично наивно население, най-прекият път вирусът да си обезпечи висока предаваемост, е да закрепи в себе си разновидности, които го вършат по-заразен. Точно това е и което наблюдавахме и при Алфа, и при разновидностите от началото на пандемията. Всеки от тях беше артикул на еволюция, която го беше направила почти 50% по-заразен от предшестващите го вирусни разновидности. И всеки от тях измести и господства над до тогава съществувалите разновидности заради конкурентното преимущество, което имаше пред тях “, изяснява специалистът.

В условия на високо равнище на имунитет в популацията обаче, бил той от естествени инфекции или от имунизация, елементарното увеличение на заразността към този момент не прави работа за максимизиране на способността на вируса да се предава, просто тъй като тук към този момент казусът е имунна устойчивост в индивидите, отбрана, която би трябвало някак да се разбие.
Какво ще е бъдещето на Омикрон - три разновидността на развиването на Коронавирус пандемията
Реалната заплаха от разновидността Омикрон към този момент не е елементарно да се оцени, защото няма задоволително достоверни данни. Много страни към този момент са о...

„ В обстановка, в която преобладаващият брой гостоприемници в популацията имат имунна отбрана, най-прекият път към оптималната предаваемост на вируса към този момент не е посредством нараснала инфекциозност и прицелване в неимунизираното малцинство, а посредством дарба за презразяване и прицелване в безбрежното поле на към този момент ваксинираните хора “, написа доктор Марков. Според цитираното от него проучване точно това се случва в Южна Африка. С разновидностите си Омикрон е качил риска от презаразяване, не риска от първа зараза. 

От всичко дотук произтичат няколко значими на практика следствия, написа доктор Марков. Двата най-успешни досега разновидността – Алфа и Делта, се разпространяваха с преимущество измежду незаразявaни преди хора. Дотук наподобява че Омикрон може би ще „ специализира “ в прекарали инфекцията и вероятно имунизирани човеци. Д-р Марков въпреки всичко предизвестява, че и непреболедували инфекцията могат да се заразят с Омикрон. " Все отново измежду прекарвалите инфекцията този вид наподобява ще има огромно конкурентно преимущество пред всички други вирусни разновидности. От това следва упованието, че Омикрон ще се популяризира по-лесно тук-там с висок имунитет в популацията – в страни където е налице високо имунизационно покритие, като някои в Западна Европа, или където доста хора са прекарали инфекцията в предишното – някои елементи на Бразилия, Южна Африка и други ", прецизира той. Според него, в случай че тази логичност е вярна, може да се чака в България Омикрон да навлиза малко по-бавно в сравнение с други места. Д-р Марков обаче предизвестява, че всичко това може да не е мотив за наслада, тъй като, в случай че Омикрон заразява с преимущество непрекарали инфекцията, то разновидността Делта, който и в този момент е огромният проблем, заразява точно хора без имунитет, каквито към момента са преобладаващо хората в България.

„ Ако Омикрон съумява да пробие отбраната от презаразяване, само че не и тази от тежко протичане и гибел, каквито са упованията ни въз основата на опита ни с други разновидности до момента, и с другите сезонни човешки коронавируси, то автоматизирано следва и изводът, че очевидно бързото разпространяване на Омикрон може да не се последва от бързо качване и на хоспитализациите и смъртните случаи. Всъщност това съответствува с началните наблюдения че инфекциите в Южна Африка протичат по леко. Въпреки че тези данни би следвало да се интерпретират внимателно, заради по-ниската междинна възраст на случаите там до момента, от Южна Африка не престават да постъпват индикации за по-ниски темпове на болничен банкет, на фона на доста висок към този момент брой инфектирани “, написа още експертът.

„ Дотук Омикрон наподобява като да се популяризира по бързо от Делта. Както данни, по този начин и теоретични съображения и опит сочат че това е повече поради имунен пробив в сравнение с поради по-голяма инфекциозност. Въпреки очевидно бързото му разпространяване, опита ни с други разновидности и коронавируси, ни кара със въздържан оптимизъм да чакаме естественият, и изключително ваксинационият имунитет да държат положително равнище на отбрана от тежко протичане и от гибел по отношение на Омикрон, както и по отношение на предходните разновидности “, приключва доктор Петър Марков.
Вирусолог: Омикрон е жива ваксина, основана от природата
Вариантът Омикрон може да се трансформира в жива ваксина. Това е мнението на Пьотр Чумаков, вирусолог, член-кореспондент на Руската академи...

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР