Изглежда, че в рамките на страните членки на БРИКС има

...
Изглежда, че в рамките на страните членки на БРИКС има
Коментари Харесай

БРИКС: Западът бе опроверган – съюзът продължава да бъде единен

Изглежда, че в границите на страните членки на БРИКС има някои разнообразни възгледи и отзиви, както може да се чака във всяка многостранна организация.

Все отново изказванията на някои западни медии за евентуално разцепление и проблеми в БРИКС бяха опровергани от съответните страни.

Китайските анализатори настояват, че разликите и дебатите са естествени в организация като БРИКС, която отстоява многостранността и демократизацията на интернационалните връзки. Те обясниха, че опитите на западните медии да раздухат тези разлики като отражение на ревността и нервността на някои западни елити, които желаят да запазят хегемонията на Съединени американски щати и еднополюсния международен ред.

Появата на съдействие и развиване измежду незападните страни и нововъзникващите стопански системи се преглежда като опасност за това статукво.

Така да вземем за пример Reuters заяви за дебата по отношение на прибавянето на още страни членки към БРИКС, само че бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва изрази огромни упования за идната среща на върха на БРИКС и даже се застъпи за включването на страни като Саудитска Арабия и Аржентина.

По сходен метод Bloomberg разгласява публикация, в която се допуска, че напрежението сред Индия и Китай може да попречи на съгласуваността на БРИКС, само че представителят на индийското външно министерство опроверга сходни изказвания и съобщи, че Индия не е срещу разширението на БРИКС.

Китайски и индийски учени подчертаха, че въпреки сред Китай и Индия да има различия, това не значи, че разликите им не могат да бъдат координирани.

Сътрудничеството остава главното направление макар съществуването на конкуренция, а бъдещето на БРИКС се взема решение от всички членове дружно, а освен от един или двама от тях.

Южноафриканският дипломат в Китай акцентира, че БРИКС в никакъв случай не е имал за цел да бъде извънреден клуб, а по-скоро механизъм за приобщаване и реформиране на световното ръководство и финансовите институции. Ползите от участието в БРИКС се признават от други разрастващи се и нововъзникващи стопански системи, което способства за увеличение на търговията и икономическия напредък.

Като цяло специалистите допускат, че БРИКС няма да взе участие в блокова борба със Запада. Вместо това те се стремят да изградят по-справедлива и по-разумна глобализация с приобщаване и взаимна поддръжка, като вземат решение световни проблеми, които доминираният от Запада или ръководеният от Съединени американски щати ред може би не е съумял да реши.

В умозаключение, макар някои разнообразни отзиви и диспути измежду страните членки на БРИКС, организацията остава ангажирана със съдействието и развиването на нововъзникващите стопански системи, а гласовете на разцепление от западните медии се преглеждат като опити за нарушение и делене на съдействието сред незападните страни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР