Изглежда, че в Италия бе отчетена най-високата температура в историята

...
Изглежда, че в Италия бе отчетена най-високата температура в историята
Коментари Харесай

В Италия бе измерена най-горещата температура в историята на Европа?

Изглежда, че в Италия бе регистрирана най-високата температура в историята на Европа. Това сочат предварителните данни на локалните метеоролози. Основният провинен е топлинната вълна, наречена Луцифер.

На 11 август в Сиракуза – град по крайбрежието на италианския остров Сицилия – бяха измерени впечатляващите 48,8 градуса по Целзий.

Ако тази стойност бъде доказана от Световната метеорологична организация, то тя ще разбие предходния връх от 48 градуса, подложен в Атина през 1977 година

Температурата е регистрирана на фона на извънредно мощна топлинна вълна, която изпепелява Средиземноморието повече от седмица. Тя подрани и горските пожари, които унищожиха голям брой домове в Италия, Гърция, Алжир и Турция и даже взеха жертви, предава AFP.

Кметът на Сиракуза Франчческо Италия съобщи пред вестник, че евентуалният температурен връх „ ни тревожи “.

„ Опустошени сме от огньовете. И нашата система – една от най-богатите и най-ценните в Европа – е изложена на риск – споделя Италия. – Ние сме в цялостно бедствено състояние. “

От 15 юни насам пожарникарите се принудиха да се борят с 44 442 горски пожари, сочи статистика на италианското държавно управление. За информация – предишното лято са били 26 158.

Италианската пожарна написа в Twitter, че единствено в сряда вечерта до четвъртък сутринта на 12 август нейните чиновници са се борили с над 500 пожара в Сицилия и Калабрия, като са употребявали пет самолета, с цел да потушат пламъците отвисоко.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР