Изглежда, че усилията на Apple да покаже на Qualcomm вратата

...
Изглежда, че усилията на Apple да покаже на Qualcomm вратата
Коментари Харесай

Защо 5G чипът на Apple ще се забави

Изглежда, че напъните на Apple да покаже на Qualcomm вратата може да са блъснали много съществено затруднение. Достоверен нов отчет допуска, че „ iPhone 15 “ за идната година към момента ще съдържа някаква версия на модемния чип на Qualcomm, откакто опитите на Apple да приготви своя личен, съгласно известията „ пропаднаха “.

Докладите за работата на Apple върху нейните лични чипове за клетъчен модем датират най-малко от 2018 година, когато Apple стартира да наема още повече гении в региона на инженерството на чипове, фокусирани върху 4G и 5G технологиите.

Тези отчети получиха по-голяма известност при започване на 2019 година, когато Apple реалокира своя инженерен екип в групата за планиране на чипове. Това означаваше, че вместо просто да работят върху консолидираното на модемни чипове на трети страни от Qualcomm и Intel, инженерите, работещи върху технологията на клетъчния модем на Apple, ще вземат участие в проектирането на чип през цялото време.

Тъй като Apple е компания, която обича да има допустимо най-вече от основните елементи, участващи в построяването на нейните устройства, има всички учредения да имаме вяра, че е желала да проектира свои лични чипове за клетъчен модем през цялото време. Въпреки това, Apple също се забърка в сериозен юридически спор с Qualcomm почти по същото време, което безспорно подтиква тези старания.

За страдание, Apple не беше задоволително напред във връзка с личните си 5G модемни чипове, с цел да се раздели с Qualcomm, тъй че нямаше различен избор, с изключение на да отстъпи и да заплати на производителя на чипове няколко милиарда, с цел да подсигурява, че може да сътвори 5G iPhone.

Въпреки известията по-рано тази година, че напъните на Apple към момента са на път, анализаторът с положителни връзки Минг-Чи Куо предвижда, че „ iPhone 15 “ за идната година няма да получи митичния нов модемен чип на Apple 5G. Вместо това Qualcomm ще остане главен снабдител на 100 % от 5G чиповете за всички модели iPhone 2023.

`Защо

Не беше на път да приключи напълно доставките на Qualcomm, само че множеството анализатори смятаха, че делът му от 5G модеми в iPhone през идната година ще спадне до към 20 %, като останалите ще бъдат запълнени от личните модемни чипове на Apple от първа страна.

Споразумението от 2019 година сред Apple и Qualcomm включваше шестгодишна сделка за лицензиране на патенти и „ многогодишно съглашение за доставка на чипсети “. Първата част значи, че Apple ще заплаща авторски права на Qualcomm за своите патенти най-малко до 2025 година Втората част обаче е по-неясно и сигурно не подсигурява, че Qualcomm ще бъде извънреден снабдител даже за една година, а още по-малко за шест.

Така че няма подозрение, че Apple е имала проекти да изхвърли Qualcomm допустимо най-скоро. Сделката от 2019 година евентуално беше горчиво хапче за Тим Кук, което трябваше да преглътне преди всичко, защото борбата сред двете компании стана много персонална.

Както отбелязва Куо, това е добра вест за Qualcomm и нейните вложители, несъмнено, защото стотиците милиони iPhone, които Apple създава всяка година, към момента ще употребяват чипове на Qualcomm.

Това обаче също не значи, че личните упоритости на Apple за 5G модем са. Apple е мощен производител, когато става въпрос за системите на чип от серия A и M, само че модемните чипове изискват напълно друг набор от умения, с цел да се усъвършенстват.

Apple би трябвало да отдели време, с цел да направи това както би трябвало, и би трябвало да работи за това. Qualcomm има най-малко три години прогрес и защото това е графикът за стартиране на най-новите чипове на Qualcomm значи, че най-новите iPhone на Apple към този момент изостават с към шест месеца.
`Защо

Qualcomm нормално афишира най-новите си модемни чипове по време на Световния мобилен конгрес (MWC) всяка година през март. Въпреки това, тези чипове не стават налични за производителите на смарт телефони до по-късно през годината - почти по времето, когато Apple афишира най-новите си iPhone.

Това значи, че Apple постоянно е блокирал потреблението на миналогодишните чипове Qualcomm. iPhone 13 се зарежда от Snapdragon X60, който беше разгласен при започване на 2020 година, до момента в който гамата Galaxy S22 на Samsung към този момент включва най-новия Qualcomm Snapdragon X65, защото пуска новата си гама през февруари всяка година. Това е същият чип, който евентуално ще се употребява в тазгодишната гама iPhone 14.

Междувременно Qualcomm разгласи Snapdragon X70 през март. Както нормално, това няма да бъде готово в точния момент за тазгодишния iPhone, само че с новините, че чиповете за 5G модем на Apple няма да бъдат подготвени, несъмнено е, че това ще бъде чипът, който ще се появи в „ iPhone “ идната година 15. "

Това не е безусловно неприятно нещо за потребителите на iPhone. Qualcomm създава доста мощни и богати на функционалности 5G модемни чипове. Все още не се знае дали Apple ще може да се оправи по-добре.

Тъй като компанията е заключена в договорка с Qualcomm най-малко до 2025 година, единствените пари, които Apple икономисва, употребявайки личните си чипове, са разноските за закупуване на чиповете на Qualcomm. Това обаче се компенсира от парите за научноизследователска и развойна активност, които Apple налива в напъните си за планиране на 5G модем.

Когато Apple най-сетне усъвършенства своя 5G модемен чип, няма подозрение, че това ще бъде от изгода за потребителите на iPhone. Това евентуално ще бъдат усъвършенствания като спомагателен живот на батерията и клетъчна продуктивност. Остава обаче да забележим какъв брой обилни ще бъдат тези облаги по отношение на най-новите водещи модемни чипове на Qualcomm.
`Защо

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР