Изглежда, че това ще бъде годината, в която петролните гиганти,

...
Изглежда, че това ще бъде годината, в която петролните гиганти,
Коментари Харесай

Европейските петролни гиганти приличат все повече на електрически компании

Изглежда, че това ще бъде годината, в която петролните колоси, изключително тези в Европа, ще стартират да наподобяват повече като електрически компании, написа The New York Times.

В края на предишния месец Royal Dutch Shell завоюва поръчка за построяването на голяма вятърна плантация край крайбрежията на Нидерландия. По-рано през годината Total, която има и производител на акумулатори, се съгласи да направи няколко огромни вложения в слънчевата сила в Испания и във вятърна плантация край Шотландия. Total закупи и електрическа ютилити компания в Испания и се причислява към Shell и BP в построяването на зарядни станции за електрически автомобили.

В същото време фирмите се отхвърлят от проектите си за повече петролни кладениц, намалявайки бюджетите си. Shell неотдавна заяви, че ще забави създаването на нови нефтени залежи в Мексиканския залив и Северно море, а BP съобщи, че няма да търси нефт в нови страни.

Подтикнати от държавни управления и вложители да отговорят на терзанията по отношение на климатичните промени, петролните компании на Европа форсират производството на по-чиста сила - всекидневно електричество, от време на време водород - и промотират природния газ, за който споделят, че е връзката сред петрола и въглищата към възобновимата сила.

За някои мениджъри внезапният спад на търсенето на нефт, породен от пандемията (и съпътстващият срив в печалбите) е знак, че би трябвало да трансформират бизнеса си или ще рискуват да се трансфорат в изчезващи динозаври.
 OMV поставя зарядни станции за електрически автомобили на бензиностанциите си
OMV поставя зарядни станции за електрически автомобили на бензиностанциите си

Първите две в България към този момент работят

Залогът е, че потребността от електричество ще пораства бързо през идващите години.

Американските колоси като Exxon Mobil и Chevron са по-бавни от европейските си съперници, тъй като са изправени пред по-малък напън от държавното управление и вложителите.

В същото време компании като Shell и BP се пробват да намерят своето място в епоха, в която ще се разчита все по-малко на извличането на естествени запаси от земята и повече към даване на сила като услуга съгласно потребността на клиентите - епоха, в която фирмите ще наподобяват повече на ютилити компании, в сравнение с петролни.

Те се надяват да се възползват от хилядите си инженери за построяването на енергийни централи от нов вид, а огромната им мрежа от бензиностанции да се трансформира в мрежа от зарядни станции.

Всички огромни петролни компании в Европа сложиха цели за понижаване на въглеродните излъчвания, които способстват за климатичните промени. Повечето от тях се надяват да доближат въглеродна индиферентност до 2050 година - цел, възприета и от Европейския съюз и Англия. Те възнамеряват да продават от ден на ден и повече възобновима сила.

Макар да има скептици и измежду природозащитниците, и измежду вложителите дали вековни компании като BP и Shell могат да научат нови номера, колосите имат ноу-хауто и мащаба да се оправят с сходна задача.
 Мрачна прогноза за петролната промишленост: Търсенето на горива стопира да пораства след 2031 година
Мрачна прогноза за петролната промишленост: Търсенето на горива стопира да пораства след 2031 година

Автомобилите и камионите дават отговор за 40% от петрола по света, а скоро те ще се нуждаят все по-рядко от него
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР